Horticultorul.ro

feb. 24 2024

Kalanchoe – ingrijire, udare, fertilizare

Familia: CARASSULACEAE

Demumire populara: Kalanchoe

Denumire stiintifica: Kalanchoe spp.

Origine: Kalanchoea cuprine plante originare din Madagascar.

Proprietati ornamentale: Kalanchoe sunt plante cu aspect de tufa, cu inaltimi ce variaza intre 30-50 cm. Frunzele sunt verzi si suculente, iar florile sunt mici sub forma de stelute frumos colorate in rosu, roz portocaliu sau galben. Unele specii sunt perene altele sunt anuale sau bienale.

Kalanchoea este cultivata ca planta de apartament pentru florile ei frumoase ce apar de regula primavara, dar si pentru frunzele lucioase care dau plantei un aspect placut.

Substratul (pamantul)  pentru Kalanchoe trebuie sa fie realizat dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip (1:1:1). Acest amestec trebuie sa fie poros, astfel incat sa nu permita stagnarea apei o perioada lunga de timp la nivelul radacinilor. pH-ul solului se recomanda sa fie intre 6-7. Daca pH-ul depaseste 7 – frunzele plantei capata culoarea galbena, iar daca pH-ul este mai mic de 6 culoarea frunzelor se schimba din verde in brun.

Udarea la Kalanchoe se face cu apa la temperatura camerei. Udarea se realizeaza diferit in functie de perioadele de crestere si repaus. De primavara pana toamna cand Kalanchoea creste si infloreste are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Udarea se face in momentul cand pamantul de la suprafata este putin uscat. In periaoada de repaus udarea se face cu o cantitate mai mica de apa, intrucat Kalanchoea este o planta cu frunze suculente si aceasta poate suporta lipsa apei (pentru o perioada scurta de timp). Aceasta perioada de stres hidric (lipsa apei pe o perioada scurta) poate conduce planta spre: dimensiuni mai reduse si o inflorire mai timpurie.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea Kalanchoei variaza intre 15-25°C.  Vara planta trebuie ferita de razele directe ale soarelui si se recomanda pulverizarea de apa pe frunze. Kalanchoea este foarte sensibila la temperaturile scazute, aceasta poate muri daca este tinuta la temperaturi ce variaza intre 0-10°C.

Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea Kalanchoei. Aceasta planta nu trebuie privata de lumina, lipsa luminii incetineste cresterea si impiedica aparitia  de noi lastari.

Inmultirea plantelor de Kalanchoe se realizeaza prin:

  • Seminte – semintele de Kalanchoe se seamana intr-un substrat (pamant) permeabil si bine drenat la temperaturi  intre 20-22°C. Pentru o rasarire mai rapida si uniforma – vasul (ghiveciul) se poate acoperi cu o folie de plastic (folie stretch) – folia se pastreaza pana in momentul cand semintele incep sa rasara;
  • Prin butasi – imnultirea prin butasi, se face prin confectionarea butasilor (segmente de lastar) de Kalanchoe cu lungimea de 9-10 cm. Baza butasilor se poate stimula in vederea inradacinarii usoare (rozogenezei) cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare (Atonik sau Radistim). Deoarece este o planta suculenta este recomandat ca butasii prelevati sa fie lasati 1-2 zile abia apoi sa se planteze. Daca exista conditii optime de temperatura (21°C) si umiditate butasii vor inradacina in aproximativ 2-3 saptamani. Butasii unor sepecii si varietati inradacineaza usor si daca sunt pusi numai in vase cu apa. Inmultirea la unele specii se mai poate face si prin: (butasi de frunze de kalanchoe) puse la inradacinat pe substrat – acestea vor emite noi plantute de Kalanchoe – pe zonele marginale.

Fertilizarea la Kalanchoe (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus. La Kalanchoe se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), de la COMPO.

Daunatori si Boli florii de Kalanchoe:

Insectele daunatoare  sunt reprezentate de:

Boli: Fainarea (Sphaerotheca fuliginea), Manari, Putregaiul cenusiu

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati de Kalanchoe:

  1. Kalanchoe  blossfeldiana Poeln – are 20-30 cm inaltime, flori mici in forma de stea;
  2. Kalanchoe  beharensis – are inaltimi intre 60-80 cm, infloreste rar in casa, are frunze mari cu peri maroni;
  3. Kalanchoe  pumila – este cultivata pentru ghivece suspendate deoarece tulpinile lor sunt lungi si subtiri. Are frunze carnoase verzui-cenusii si flori mici roz;
  4. Kalanchoe  tomentosa – are inaltimi intre 20-40 cm, frunze ovale suculente verzui-cenusii acoperite cu puf albicios.

Atentie!!!

  • Excesul de apa din ghivece cauzeaza aparitia bolilor (putrezirea radacinii de Kalanchoe);
  • Dupa trecerea florilor se taie varful plantei (cu tot cu inflorescenta) si se muta planta de kalanchoe la umbra timp de 3-4 saptamani (in acesta perioada se reduce foarte mult udatul), aceasta masura conduce la aparitia unui nou val de flori;
  • Pentru a avea plante mai voluminoase (bogate) se recomanda ciupirea periodica si  tratarea Kalanchoei cu regulatori – inhibitori de crestere. Regulatorii de crestere se administraeaza imediat dupa ciupirea varfurilor plantei. Ciupirea si aplicarea regulatorilor de crestere sunt necesare pentru ca planta de Kalanchoe sa aiba un aspect placut si sa fie cat mai voluminoasa si plina de muguri florali.

Fig. 1  Kalanchoe   blossfeldiana

kalanchoe_2

Fig. 2 Kalanchoe blossfeldiana

kalanchoe-3

Fig. 3 Kalanchoe blossfeldiana

Fig. 4  Kalanchoe   blossfeldiana

Fig. 5  Kalanchoe   blossfeldiana

Fig. 6  Kalanchoe   blossfeldiana

Fig. 7  Kalanchoe   blossfeldiana

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kalanchoe – ingrijire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii