Horticultorul.ro

aug. 25 2013

Alunul (Corylus avellana): descriere

Alunul-Corylus avellanaFamilia: BETULACEAE

Denumire populara: Alun

Denumire populara in alte limbi: engleza (Hazel tree, Cobnut, European hazelnut, Hazelnut)

Denumire stiintifica: Corylus avellana

Arbust  indigen originar din Europa si Asia Mica.

In Romania alunul se intalneste incepand din zona de campie si pana in etajul molidisurilor la 1.400 metri  altitudine.

Utilizare

Arbust decorativ sau pom  cultivat in:  parcuri, gradini si livezi.

Conditii de crestere si fructificare:

  1. Alunul este o specie rezistenta la ger;
  2. Alunul (Corylus avellana) prefera solurile fertile, bogate in humus, umed-reavene si bine drenate, aerate, argilo-nisipoase, lutoase, nisipoase calcaroase-cu carbonati;
  3. Alunul nu suporta seceta, motiv pentru care se impune obligatoriu instalarea unui sistem de irigare fie prin aspersie fie prin picurare;
  4. Alunul (Corylus avellana) este o specie care suporta tunderea (taierea), care se face la finele iernii sau primavara (luna martie). Prin taiere se are in vedere fomarea unei coroane de tip tufa, realizarea taierilor de fructificare sau corectarea formei coroanei (la plantele ornamentale);
  5. Lumina – alunul (Corylus avellana)  este o specie cu temperament de lumina dar suporta si locurile cu semiumbra;

Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. Inrucat radacinile cresc puternic inca de la inceputul primaverii, recomandam daca este posibila plantarea inca de toamna.

Proprietati ornamentale / pomicole:

  • Specie arbustiva decorativa prin fructe (alune), frunze si port;
  • Florile de alun (Corylus avellana) sunt unisexuat-monoice, cele mascule sunt amenti-cilindrici de culoare bruna ce se formeaza in anul precedent, florile femele sunt inchise in muguri lasand sa iasa afara stilele rosii.  Florile apar primavara devreme (februarie – martie) inainte de infrunzire. Soiurile de alun in mare parte sunt autosterile (nu polenizeaza cu polen propriu), de aceea pentru o buna fructificare recomandam plantarea de soiuri diferite in aceiasi parcela pomicola.
  • Fructul de alun (Corylus avellana) denumit popular „aluna”, este comestibil (alunele de padure) de tip achena monocarpica (singura sau grupate 2 sau 4), cu pericarpul lignificat si invelit intr-un involucru. Fructele apar in zona de varf a lastarilor la sfarsit de mai si iunie. Recoltarea fructelor se face in intervalul august-octombrie;
  • Ramurile-lastarii (lujerii) sunt galbui-cenusii, geniculati, pubescenti cu perisori roscati;
  • Frunzele alunului  (Corylus avellana) sunt caduce (cazatoare),  5-12  cm lungime, cu baza inegala cordiforma, cu tendinta de trilobare, marginea dublu-serata, pe partea inferioara pubescente-in zona nervurilor, de culoare verde, cu petiol scurt de 1-2 cm (Vezi fig.). Toamna culoarea frunzelor de alun  vireaza  in galben ce contrasteaza superb cu peluzele si cerul albastru;

Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini, plantat solitar, in masive, in grupuri (Vezi fig.).

Se utilizeaza pomicol pentru fructele comestibile deosebit de apreciate -alunele de padure.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri:

Alunul este un arbust (pom) a carui inaltime ajunge la 4-5 metri iar diametrul plantei de 4-5 m.

Specii – Cultivaruri (Varietati):

Alunul cu frunze rosii  (Corylus maxima ‘Purpurea’) –specie exotica  de alun cu frunze de culoare rosu-purpuriu (Vezi fig.).

Varietati ornamentale de alun

  • Alunul cret  (Corylus avellana ‚Contorta’); varietate pitica (2.5 metri) ale carei ramuri sunt contorsionate si rasucite (Vezi fig.). Varietatea se utilizeaza in aranjamentele florale de iarna;
  • Corylus avellana ‚Cosford’, etc.

Varietati-soiuri pomicole de alun (Corylus avellana): Furfulac, Cozia, Tonda delle Langhe, Ennis, etc.

Inmultirea plantelor de alun (Corylus avellana):

  1. Inmultirea plantelor de alun se face  prin seminte semanate imediat toamna dupa recoltare sau primavara (stratificate in prealabil timp de 3 luni).
  2. Inmultirea prin altoire se face pentru cultivaruri-varietati de alun, utilizand altoirea in despicatura sau pe cea sub coaja utilizand portaltoi de Alun turcesc (Corylus colurna);
  3. Imnultirea prin marcotaj aplicand metoda marcorajului musuroit sau arcuit.

Fertilizarea se face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Daunatorii:

Omizi; Acarieni; Afide; Veverite.

Alunul-Corylus avellana

Fig. 1 Alunul (Corylus avellana), frunza

Alunul-Corylus avellana

Fig. 2 Alunul (Corylus avellana), fructe

Alunul-Corylus avellana

Fig. 3 Alune de padure

Alunul-Corylus avellana

Fig. 4 Alunul (Corylus avellana), arbust ornamental

Corylus-avellana-Contorta

Fig. 5 Alunul cret (Corylus avellana ‚Contorta’)

Corylus-avellana-Contorta

Fig. 6 Alunul cret (Corylus avellana ‚Contorta’)

Alunul-cret

Fig. 7 Alunul cret (Corylus avellana ‚Contorta’)

Alunul-cret

Fig. 8 Alunul cret (Corylus avellana ‚Contorta’)

Alunul-cu-frunze-rosii-Corylus-avellana-Purpurea

Fig. 9 Alunul rosu (Corylus maxima ‘Purpurea’)

Alunul-cu-frunze-rosii-Corylus-avellana-Purpurea

Fig. 10 Alunul rosu (Corylus maxima ‘Purpurea’)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,74 out of 5)
Încarc...

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Alunul (Corylus avellana): descriere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.