Horticultorul.ro

nov. 15 2016

Protejarea trandafirilor pentru iarna

protejarea-trandafirilor-pentru-iarna_150Intrucat pe teritoriul tarii noastre temperaturile scad iarna frecvent < -16°C, recomandam protejarea speciilor de trandafiri sensibili (sensibilitatea difera in functie de cultivar si specie, sensibili sunt – Rosa chinensis, numeroase cultivaruri de trandafirii urcatori, etc.) pentru a putea supravietui cu bine partea aeriana la gerurile din timpul iernii.

De-a lungul sezonului de vegetatie trandafirii trebuiesc ingrijiti corespunzator (apa si substante nutritive in cantitati optime conform fenofazelor). Se recomanda intreruperea fertilizarii la finele lunii iulie si rarirea udarilor pentru a favoriza o buna maturare a lemnului la trandafir. Si tratamentele cu produse cuprice efectuate in sezonul de vegetatie ajuta la o mai buna maturare a lemnului si cresterea rezistentei la ger.

Momentul optim pentru protejarea trandafirilor este dat de venirea primului inghet. Acoperirea plantelor mai devereme nu face dacat sa afecteze plantele. Acoperirea trebuie efectuata doar dupa scaderea temperaturilor sub pargul de inghet timp de mai multe zile (dupa caderea primelor 2-3 brume, dupa 15-20 Octombrie).

Inainte de acoperire, se recomanda curatarea trandafirilor de frunze uscate sau alte resturi de plante, susceptibile de boli si ajustarea inaltimii acestora (taieri de usurare la 0.6 m).

Protejarea tufelor de trandafiri se poate face prin mai multe metode:

– realizarea unui musuroi de pamant la baza, inaltat cu 20-30 cm deasupra solului;

– acoperirea tufelor de trandafiri cu un strat de 30-50 cm de mulci (frunze uscate, paie uscate, Vezi fig.);

– folosirea unui strat gros de hartie, a unei rogojine sau ziare legate de jur imprejurul plantelor;

– acoperirea cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril;

– folosirea unui cadru de plasa de sarma pe care il umplem cu frunze uscate;

Daca folosim metoda de musuroire cu pamant, se recomanda ca musuroiul de pamant sa fie acoperit ‚mulcit’ cu frunze, scoarta de copac sau paie, pentru a crea izolarea musuroiului si pentru a-l proteja pe tot parcursul iernii.

Protectia trandafirilor cataratori se face prin izolarea individuala a coardelor sau prin aplecarea lor pe sol si apoi acoperirea cu un strat de mulci (sol, frunze, paie, Vezi fig.).

Odata cu venirea primaverii (cand temperatura creste). Stratul de protectie folosit (frunze, paie, pamant) trebuie indepartat cu mare grija pentru a nu rupe cresterile aparute sub stratul de mulci. Pentru trandafirii cataratori, dupa indepartarea stratului de mulci, se repozitioneaza tulpinile pe spalierii existenti.

Fig. 1 Protejarea trandafirilor pentru iarna

Fig. 1 Protejarea trandafirilor pentru iarna cu frunze uscate stranse cu plasa

Fig. 2 Protejarea trandafirilor pentru iarna

Fig. 2 Protejarea trandafirilor pentru iarna cu frunze uscate stranse cu plasa

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Protejarea trandafirilor pentru iarna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii