ian. 25 2024
Tipuri de Butasi dupa modul cum confectionam si recoltam
Clasificarea tipurilor de butasi dupa Modul de Recoltare si Confectionare
Numeroase specii si cultivaruri de plante horticole (flori, arbori si arbusti ornamentali, vita de vie, pomi si arbusti fructiferi, etc.) se inmultesc vegetativ prin butasire.
La confectionarea butasilor se prefera ramuri/lastari care sunt drepte si care nu prezinta cresteri de lastari anticipati (lastari ce cresc pe alti lastari in aceiasi perioada de vegetatie).
Pentru confectionarea butasilor este nevoie atat de o foarfeca horticola cat si de un briceag de altoit.
In procesul de butasire, pentru a stimula inradacinarea (ataptata fiecarei specii/cultivar in parte) este important modul cum confectionam si recoltam butasii, iar in functie de aceasta intalnim tipuri de butasi ca:
♦ Butasi simpli: se confectioneaza din ramuri/lastari (erbacei, semilemnificati, lemnificati) prin simpla fasonare/taiere cu foarfeca horticola la diferite dimensiuni (10-30 cm). Pentru butasii simpli se pastreaza un numar de muguri (recomandat pt. fiecare specie in parte), se alege grosimea si lungimea specifica fiecărei specii/proceduri de butasire; se elimina porțiunile uscate sau prea subțiri. Taietura inferioara (la baza) se face la 1-3 mm sub mugurele de la baza sau chiar prin nod (la speciile ai caror lastari sunt goi pe dinauntru „fistulosi”, ex. Forsythia, Philadelphus) iar taietura superiara a butasului se face oblic la 1-1,5 cm deasupra mugurelui din vârf (ultimului mugure). Se se folosesc la foioase cu frunze cazatoare „caduce” (plop, salcie, etc.), vita de vie, tuia, etc.
♦ Butasi fasonati sub forma de pana dubla inegala: se confectioneaza din ramuri/lastari lemnificati prin fasonare/taiere cu foarfeca horticola la diferite dimensiuni (20-30 cm). Pentru butasi se pastreaza un numar de muguri (recomandat pt. fiecare specie in parte), se alege grosimea butasului (6-8 mm) si lungimea specifica fiecărei specii/proceduri de butășire; se elimina porțiunile uscate sau prea subțiri. La butas taietura inferioara (la baza) se face sub forma unei pene duble, cu fete inegale: una mai lunga, de 3-4 cm pe o parte si alta mai scurta de 1-1,5 cm pe partea opusa. Taietura superiara a butasului se face oblic la 1-1,5 cm deasupra mugurelui din vârf (ultimului mugure).

Fig. 3 Butasi fasonati sub forma de pana dubla inegala: A – una mai lunga, de 3-4 cm pe o parte si B – alta mai scurta de 1-1,5 cm pe partea opusa
♦ Butasi cu carlig: la acesti butasi se pastreaza pe ramura/lastarul/coarda butas (lemn de 1 an) o buctata intreaga din ramura/coarda suport (lemn de 2 ani), Vezi fig. La acest tip de butas cu carlig se utilizeaza doar partea bazala a lastarului/ramurii/coardei de 1 an care se fasoneaza/taie la lungimea dorita. Se se folosesc la vita de vie, platan, dud, smochin, plop alb, Pyracantha spp., etc.
♦ Butasi cu calcai: se ralizeaza prin desprinderea lastarului/ramurii butas de pe ramura suport impreuna cu o portiune din scoarta, cambiu si lemn de 2 ani, urmand ca butasul sa fie fasonat/tăiat la lungimea dorita. Se se folosesc la foioase cu frunze persistente (Buxus, etc.); rasinoase (Thuja, Chamaecyparis, Juniperus, Taxus baccata, etc.).
♦ Butasi cu inel: se ralizeaza prin desprinderea cu ajutorul briceagului de altoit, a lastarului/ramurii butas de pe ramura suport (mama) impreuna cu un mic scut format din scoarta si cambiul ramurii mama, in forma de inel; urmand ca butasul sa fie fasonat/tăiat la lungimea dorita. Se se folosesc la Tuia, etc.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tipuri de Butasi dupa modul cum confectionam si recoltam