Horticultorul.ro

mai 27 2017

Specii & Varietati de Clematis-Clematite

Clematitele reprezinta unele dintre cele mai cultivate plante cataratoare/urcatoare/liane de gradina. Acestea sunt liane, decorative prin flori, cultivate adesea in gradini, langa pereti sau pe trunchurile copacilor inalti, pe pergole, coloane sau in ghivece.

Alegerea varietatii de clematite cultivate trebuie facuta tinand cont de locatia unde dorim sa le cultivam, de perioada in care dorim sa infloreasca, de forma si culoarea florilor.

Perioada de inflorire este mai extinsa la unele varietati de Clematite, astfel acestea infloresc de vara pana toamna. Printre varietatile care se preteaza la un sezon de inflorire mai lung gasim: Clematis ‚Allanah’, Clematis ‚Gypsy Queen’, Clematis ‚Red Cardinal’ sau Clematis ‚Jackmanii’.

In functie de locul optim de cultivare, Clematitele se pot imparti in mai multe specii/verietati:

I. Clematite care cresc pe pereti umbriti – infloresc devreme in aprilie-mai

Clematis alpina

Clematis macropetala

II. Clematite care cresc pe pereti insoriti: infloresc vara

Clematis armandii

Clematis cirrhosa

III. Clematite care cresc catarate pe copaci:

Clematis Montanaeste o specie de Clematis perena, originara din China, cu cresteri rapide si tulpini viguroase care ajung la o inaltime de 8-10 m. Frunzele sunt opuse, cu forma eliptica, cu suprafata frunzelor de culoare verde-galbuie, care se transforma in rosu odata cu veniea verii. Florile apat primavara (aprilie-mai) sunt usor parfumate, cu un diametru de 4 cm si culoare alba, rosie sau roz.

Clematis tangutica (Clematita galbena)– este o Clematita originara din China si Mongolia, care ajunge pana la 3-4 m inaltime. Frunzele ei sunt penate, inguste si zimtate pe margina, de culoare verde. Florile apar la inceputul verii (iunie) si tin pana toamna, au un diametru de 5-7 cm, cu petalele de culoare galbena, putin desfacute, in urma lor ramanand fructele decorative, acoperite cu fire lungi si pufoase, asemanatoare matasei.

Clematis viticella (Curpen de gradina)este o Clematita originara din Sudul Europei, care ajunge pana la 4 m inlatime. Frunzele au culoarea verde pana in perioada inghetului. Florile ei sunt mari (4-10 cm diametru), de culoare violet.

Clematis vitalba (Curpenul de padure) – este o specie de clematite indigena care se regaseste spontan in padurile din Romania.

Clematis flammula

Clematis orientala

IV. Clematitele cultivate in ghivece cuprind varietati cu vigoare redusa, ce infloresc primavara:

Clematis macropetala

Clematis „Barbara Jackman”

Clematis „Miss Bateman”

Clematis „White Columbine”

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Specii & Varietati de Clematis-Clematite

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii