Horticultorul.ro

dec. 27 2019

Ageratum: ingrijire, intretinere, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Pufuletul de gradina, Ageratum

Denumire stiintifica: Ageratum

Origine: Plantele din Genul Ageratum sunt originare din America de Nord, America Centrala si Mexic.

Proprietati ornamentale:  Ageratum este un gen ce cuprinde circa 50-60 de specii de plante, anuale si perene. Plantele de Ageratum au inaltimi intre 15-50 cm, forma compacta, bine ramificate. Pentru un aspect cat mai compact, se recomanda ciupirea lastarilor de 2-3 ori in decursul anului.

Ageratum se cultiva la noi in tara ca planta anuala de gradina, decorativa prin flori plantata in ghivece sau direct in sol.

Frunzele sunt ovale, cordate (sub forma de inima), tomentoase (acoperite cu perisori moi), cu marginile usor dintate, de culoare verde.

Inflorirea la Pufuletul de gradina, are loc dela sfarsitul primaverii pana toamna tarziu.

Florile apar in partea superioara a lastarilor, grupate in inflorescente de tip umbela, cu petale multe si subtiri, asemanatoare unui puf, de culoare albastra, albastru-violet, roz sau alb.

Pentru stimularea infloririi, se recomanda inlaturarea tuturor florilor uscate.

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Ageratum este de  -6°C.

Substratul (solul) pentru plantele de Ageratum trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata si un pH alcalin-neutru-slab acid.

Udarea se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada calda din an, intrucat radacinile plantelor de Ageratum  sunt superficiale si pot fi afectate de uscaciune foarte repede. Excesul de umiditate la nivelul solului nu este tolerat de catre Ageratum, acesta poate conduce la putrezirea radacinilor si a tulpinilor.

Pufuletul de gradina prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, pozitionarea in spatii cu lumina insuficienta inflenteaza negativ inflorirea.

Inmultirea la  Ageratum se poate realiza primavara prin seminte sau butasi (din lastari). Semintele se seamana la sfarsitul verii (februarie-martie – cu circa 10 saptamani inainte de plantare), in spatii incalzite, unde temperatura nu scade sub 15°C, urmand ca dupa ce noile plante sunt bine dezvoltate si temperaturile exterioare au crescut, sa se planteze in exetrior. Pentru inmultire prin butasire,  lastarii laterali se pot detasa de plante la inceputul verii.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Ageratum se realizeaza folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori, de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire.

Fig. 1 Ageratum bass

Fig. 2 Ageratum spp.

Fig. 3 Ageratum spp.

Fig. 4 Ageratum spp.

Fig. 5 Ageratum spp.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ageratum: ingrijire, intretinere, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.