Horticultorul.ro

ian. 03 2019

Aloe saponaria: ingrijire, inmultire

Familia: ASPHODELACEAE

Denumire stiintifica: Aloe saponaria

Denumire populara: Aloea zebrata, Aloea de sapun

Origine: este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: este o planta suculenta perena, fara tulpina, cu aspect de rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-70 cm si latimi de 30-50 cm.

Aloe saponaria este cultivata ca planta ornamentala de apartament, decorativa pin frunze si flori.

Frunzele sunt lanceolate, carnoase, lucioase, late la baza si ascutite la varf, arcuite spre interiorul rozetei, de culoare verde inchis cu pete alungite (cu o pozitie perpendiculara pe frunza) de culoare alb-crem si spini maronii si ascutiti pe margine.

In perioadele cu temperaturi foarte ridicate, se poate observa uscarea varfurile frunzelor, planta nefiind afectata.

Inflorirea la Aloe saponaria are loc la sfarsitul primaverii si inceputul verii.

Florile apar grupate in varful tulpinii florale (50-90 cm inaltime), au forma tubulara, cu lungimea de 5-6 cm si culoarea galben-portocaliu sau rosiatica.

Se recomanda inlaturarea tulpinii florare dupa trecerea tuturor florilor.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe saponaria.  Aceasta prefera spatii luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la planta, dar poate tolera si spatiile semiumbrite. Plantele crescute in spatii semiumbrite sunt mai suculente si mai sanatoase.

Pentru a evita arsurile pe frunze, se recomanda obisnuirea treptata cu razele soarelui, a plantei dupa perioada de iarna.

Varfurile plantelor de Aloe saponaria sunt afectate la o temperatura de -2ºC.

Pastrarea plantelor de Aloe saponaria  la temperaturi de 5-10ºC pe perioada iernii, ajuta la inflorirea acestora in urmatorul an.

Udarea in sezonul de crestere se realizeaza o data pe saptamana folosind cantitati moderate de apa, iar in perioada de repaus, udarea se stopeaza, evitand astfel excesul de umiditate in substrat.

Excesul de apa in substrat conduce la putrezirea radacinilor, a plantelor si chiar la moartea acestora.

Substratul (pamantul) pentru Aloe saponaria trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip-pitris, care sa nu permita stagnarea apei in substrat, cu un pH neutru. Se recomanda pastrarea substratului uscat pe toata perioada iernii.

Transplantarea se poate realiza dupa trecerea florilor, folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si substrat proaspat. Se recomanda transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.

Inmultirea la Aloe saponaria se realizeaza prin seminte (germiarea semintelor la 18ºC se produce in circa 2 saptamani), sau prin divizarea plantelor (primavara).

Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor. 

Fig. 1 Aloea de sapun (Aloe saponaria)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aloe saponaria: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii