mart. 26 2020

Arbustul elefantului-Portulacaria afra: ingrijire, inmultire

Familia: DIDIEREACEAE

Demumire populara: Mini jad, Mancarea elefantului, Arbustul elefantului

Denumire stiintifica: Portulacaria afra

Origine: Portulacaria afra  este o planta originara  din Africa de Sus.

Proprietati ornamentale: Portulacaria afra este o planta suculenta perena ramificata, cu tulpini lungi,  suculente, de culoare rosiatica, ce poate ajunge la inaltimi de 3-5 m, in mediul natural si 1 m in apartamente.

Portulacaria afra este cultivata la noi in tara ca planta de interior, decorativa prin frunze, in vase decorative sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt mici, cu forma rotunjita, carnoase, netede, de culoare verde deschis.

Florile apar vara in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente mici, au forma de stea si culoare roz deschis.

Substratul (pamantul)  pentru Portulacaria afra trebuie sa fie format dintr-un amestec special pentru plante suculente sau cactusi, bine drenat si aerat, pentru a impiedica stagnarea apei la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea acestora.

Udarea la Arbustul elefantului se face folosind cantitati moderate de apa, fara a cauza exces de umiditate la nivelul radacinilor, lasand  substratul sa se usuce intre doua udari.

Udarea in perioada rece (octombrie-februarie) se poate realiza folosind cantități reduse de apa, la intervale mai mari de timp sau se poate  întrerupe total.

Temperatura optima de crestere pentru Portulacaria afra este de 22-28°C. Pe timpul iernii, temperatura poate scădea pana la 10°C, minima tolerata fiind de  -1°C.

Lumina pentru Portulacaria afra este foarte importanta. Vara poate fi amplasata in spatii deschise, luminoase (unde razele soarelui ajung la plante cel putin 6 ore pe zi), dar iarna trebuie pozitionata pe pervazul cel mai luminos (cu orientare sudica sau vestica).

Inmultirea se realizeaza prin butasi, taiati primavara sau vara. Se  recomanda pastrarea cateva zile a butasilor taiati, pentru ca sa se usuce zona taiata, uramand apoi sa fie plantati.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Arbustul elefantului se poate realiza folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente, o data pe luna, iarna si primavara.

Daunatori: Paduche testos; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Arbustul elefantului (Portulacaria afra), Valencia – SPANIA

Fig. 2 Arbustul elefantului (Portulacaria afra), Valencia – SPANIA

Fig. 3 Arbustul elefantului (Portulacaria afra)

Fig. 4 Arbustul elefantului (Portulacaria afra)

Fig. 5 Arbustul elefantului (Portulacaria afra)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arbustul elefantului-Portulacaria afra: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii