Horticultorul.ro

iul. 20 2019

Begonia rex: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: Begoniaceae

Denumirea populara: Begonia rex

Denumirea stiintifica: Begonia x  rex

Origine: Begonia x rex sunt plante originare din zonele tropicale si subtropicale ale Americii si Asiei (partea nord-est a Indiei).

Proprietati ornamentale: Begonia x  rex cuprinde plante erbacee perene cu rizomi, ce prezinta cresteri taratoare, ajungand la inaltimi de 30-45 cm si latimi de 30-40 cm.

Begonia x  rex cuprinde plante decorative prin frunze, cultivate adesea in ghivece, ca plante de apartament.

Plantele de Begonia x  rex ofera o gama larga de culori, forme si texturi, aceasta fiind printre cele mai interesante plante cultivate in apartament.

Frunzele cresc asimetrice, gofrate, in forma de inima, cu marginea usor incretita si varful acsutit.  La unele varietati, frunzele pot ajunge pana la 22 cm lungime si 12 latime, colorate foarte interesant in nuante de argintiu cu roz si visiniu, rosii purpurii cu nervuri colorate, verde masliniu cu pete argintii, etc.

Florile la Begonia x  rex pot fi colorate in rosu sau roz, nu sunt foarte aratoase, ele nu prezinta o importanta decorativa  deosebita.

Substratul pentru begonie trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate moderata.

Udarea la Begonia x  rex se realizeaza regulat, folosind cantitati moderate de apa, intre doua udari se recomanda ca substratul de la suprafata, sa fie lasat sa se usuce.

Plantele de Begonia x  rex  nu tolereaza umiditatea ridicata la nivelul radacinilor.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea plantelor de Begonia x  rex.  Acestea trebuie amplasate in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, dar ferita de actiunea directa a razelor de soare (la orele pranzului), care poate cauza arsuri la nivelul frunzelor sau noilor flori.

Temperatura de care are nevoie Begonia x  rex pentru o buna crestere trebuie sa se incadreze intre 21-28°C, dar sa nu scada sub 14°C.

Inmultirea la Begonia x  rex se face prin butasi de frunze sau separarea rizomilor (bulbilor).

Inmultirea prin butasi se face pe tot parcursul anului, prin taierea butasilor de frunze.  Acestia se pot introduce in vase cu apa, iar in momentul cand radacinile au crescut, se pot planta in spatiile de cultura.

Divizarea rizomilor se poate face la sfarsitul iernii, cand plantele sunt inca in repaus.

Fertilizarea la Begonia x  rex se realizeaza de doua ori pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta, specifice plantelor decorative prin frunze. Pe timpul iernii se stopeaza fertilizarea. 

Boli si daunatori: Afide, Tripsi, Musculita alba, Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Putregaiuri, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Begonia rex

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Begonia rex: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii