mart. 14 2018

Boli frecvente la orhidee: simptome si tratamente

Bolile micotice si bacteriene la orhidee sunt cauzate de excesul de umiditate prezent la nivelul radacinilor sau in atmosfera.

Pentru a reuși sa tratam o boala deja instalata la orhidee, trebuie sa diferentiem foarte bine  cele  doua tipuri de boli. Diferenta dintre ele se poate face cu usurinta, intrucat zonele din orhideele afectate de o boala bacteriana emana un miros asemanator cu pestele putrezit sau cu tulpinile inmuiate ale florilor tinute prea mult intr-o vaza cu apa.

♦ Putregaiurile de origine micotica sunt cauzate de catre ciuperci (fungi) cum ar fi Botrytis spp., Pythium spp., Phytophtora spp., etc. Putregaiurile micotice se manifesta prin aparitia unor zone moi, care la inceput au culoarea maronie, apoi devin  negre. Putregaiurile micotice pot sa apara la inceput pe frunze, apoi se raspandesc si la radacini, sau apar in prima faza la radacini, pe masura ce boala inainteaza, afecteaza planta in intregime. Pe masura ce boala inainteaza, frunzele se incretesc si se ingalbenesc. Pentru a trata aceste bolilor micotice se recurge la eliminarea (taierea) partilor afectate si aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

♦ Putregaiurile de origine bacteriana  sunt boli cauzate de bacterii precum: Erwinia spp. sau Pseudomonas spp. Bacteriozele la orhidee se observa prin aparitia unor pete umezite, adancituri pe partea superioa a frunzelor, de culoare maronie sau neagra. Zonele afectate de bacterioze elimina un lichid galbui, cu miros specific. Pe masura ce boala inainteaza, zonele afectate pot fi observate si pe partea inferioara a frunzelor.

♦ Virozele  sunt boli care afecteaza plantele de orhidee, transmitandu-se cu usurinta de la o planta la alta prin folosirea instrumentelor de lucru/taiat nesterilizate, sau prin insecte. Insectele transmit (sunt vector) virozele (in mod persistent sau nepersistent) cu ajutorul aparatului de intepat si supt.

Se recomanda ca dupa folosirea uneltelor pe plante infectate sa se efectueze sterilizarea acestora!

Fig. 1 Boli la orhidee

Fig.  2 Boli la orhidee

Fig. 3 Boli la orhidee

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Boli frecvente la orhidee: simptome si tratamente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii