Horticultorul.ro

ian. 30 2014

Bryophyllum – Kalanchoe daigremontianum

Bryophyllum - KalanchoeFamilia: CRASSULACEAE

Demumire populara: Planta de aer, Planta vietii, Planta cu frunza miraculoasa, Planta candelabru, Closca cu pui.

Denumire stiintifica: Bryophyllum spp. sinonim Kalanchoe spp.

Origine: Bryophyllum spp. cuprinde plante originare din Madagascar.

Proprietati ornamentale: Bryophyllum este o planta suculenta distincta prin plantutele mici crescute la marginea frunzelor sale.

Bryophyllum este o planta decorativa prin frunze si flori.

Frunzele sunt suculente, de culoare verde-cenusiu unele specii prezinta frunze ascutite altele rotunjite. Frunzele prezinta pe margine mici plantute (pui) care ajuta la inmultirea plantei (planta vivipara).

Florile apar vara si sunt colorate in portocaliu, roz, sau violet.

Substratul (pamantul)  pentru Bryophyllum  trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de padure : turba : nisip sau pamant special pentru cactusi din supermarket.  Substratul trebuie sa fie bine drenat pentru a se evita excesul de apa de la nivelul radacinilor care conduce usor la aparitia putregaiurilor.

Ghiveciul (vasul)  pentru Bryophyllum  este bine sa fie putin adanc iar diametrul sa nu depaseasca 15 cm.

Udarea Bryophyllum trebuie sa se realizeze cu moderatie, aceasta fiind o planta suculenta care nu necesita o udare abundenta si nici o umiditate atmosferica prea ridicata. In perioada calda din an udarea se face mai des si rarim considerabil udarea iarna.

Temperatura optima de crestere pentru Bryophyllum este de 22-26℃. Bryophyllum iarna  suporta temperaturi de 16-18℃. Daca planta este tinuta afara pe perioada verii, aceasta trebuie introdusa in incaperi inainte ca temperatutra sa scada sub pragul de 6℃.

Lumina pentru Bryophyllum este foarte importanta. Ea suporta lumina directa, chiar si razele soarelui (dimineata si dupa amiaza). Se recomanda pozitionare in locuri unde sa fie ferita de soare direct la orele pranzului, asta pentru a evita inrosirea sau arderea frunzelor.

Inmultirea plantei se realizeaza cu ajutorul plantutelor mici crescute pe marginile frunzelor, care odata ce cad in ghiveci si s-au prins – rezulta o noua planta.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Bryophyllum se poate realiza o data pe luna in perioada calduroasa a anului si se intrerupe  fertilizarea pe timpul iernii.  Se pot utiliza ingrasaminte specifice plantelor suculente (pentru cactusi).

Boli:

Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.);

Daunatori:

Paduche lanos.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

Bryophyllum tubiflorum (sin. Kalanchoe tubiflora) – atinge inaltimi de 60-80 cm, frunzele sunt de culoare verde-cenusiu, cilindrice, patate, cu plantute pe margine. Florile sunt tubulare de culoare galbui-oranj;

Bryophyllum daigremontianum (sin Kalanchoe daigremontiana) – atinge inaltimi de 60-90 cm, tulpina est everticala, slab ramificata , frunzele mari carnoase, cu plantute pe margine (Vezi fig.).

ATENTIE !!!

  • Udarea excesiva poate duce la ofilirea plantei, atacul de putregaiuri sau chiar la moartea acesteia.
  • Temperatura prea scazuta duce la caderea frunzelor.
Bryophyllum daigremontianum

Fig. 1 Planta de aer (Kalanchoe daigremontianum)

Bryophyllum

Fig. 2 Planta vietii (Bryophyllum daigremontianum)

Kalanchoe daigremontiana

Fig. 3 Planta candelabru (Kalanchoe daigremontiana)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bryophyllum – Kalanchoe daigremontianum

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii