Horticultorul.ro

ian. 27 2014

Calceolaria – ingrijire, inmultire, udare

calceolariaFamilia: SCROPHULARIACEAE

Demumire populara: Floarea papuc, Planta carte de buzunar, Papucel

Denumire stiintifica: Calceolaria spp.

Origine: Calceolaria  cuprinde plante originare din America de Sud sau Centrala si Noua Zeelanda. Genul Calceolaria  cuprinde intre 250-300 specii diferite anuale, bianuale, perene sau lemnoase.

Proprietati ornamentale: Calceolaria cuprinde plante erbacee  decorative prin flori,  care pot fi cultivate ca plante anuale sau bienale (infloresc in anul ce precede semanatul). Florile pot avea inaltimi intre 10-55 cm in functie de specie.

Florile sunt decorative atat prin forma lor rotunda (asemanatoare unui papuc) cat si prin culorile lor. Florile pot fi colorate in rosu, portocaliu, galben, sau pot avea puncte, sau pete colorate diferit. Florile apar primavara la aproximativ 7-8 luni dupa semanat si stau inflorite circa o luna si jumatate, dupa care planta nu mai are valoare ornamentala.

Substratul (pamantul) pentru Calceolaria trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip cu un pH neutru, se poate utiliza un substrat universal din supermarket.

Udarea la Calceolaria trebuie facuta cu regularitate, cu cantitati moderate de apa, fara excese, atunci cand intre doua udari, substratul de la suprafata este uscat.

Se recomanda folosirea apei tinuta la temperatura camerei (fara clor), Calceolaria fiind sensibila la clorul din apa.

Temperatura prea ridicata nu este deloc agreata de catre Calceolaria. Temperaturile intre 14-16ºC sunt ideale pentru aceasta. Temperaturile mai mari de 20-24 ºC nu sunt foarte bine suportate de catre Calceolaria, planta imbatraneste rapid. In perioada rece (iarna) Calceolaria trebuie amplasata in spatii unde temperatura sa varieze intre 8-12 ºC.

Lumina este importanta pentru cresterea plantelor din Genul Calceolariei, ea trebuie pozitionata in lumina, dar ferita de razele directe ale soarelui.

Inmultirea la Canceolaria se face prin butasi la sfarsitul verii (mai rar), sau prin seminte semanate in lunile martie sau iunie.

Semintele au nevoie pentru a germina de lumina, dupa semanare nu trebuie acoperite (se poate acoperi numai cu sticla pentru o umiditate mai crescuta sau cu folie strech).

Germinatia la Canceolaria dureaza intre 5-10 zile, perioada in cate temperatura ar trebui sa varieze intre 21-24 ºC.  Dupa rasarire, se uda cu moderatie, astfel incat sa impiedicam excesul de apa din substrat.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori  pe luna de primavara pana toamna, si mai rar iarna, cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.

Boli – Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rhizoctonia spp., Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).

Daunatori- Tripsi, Acarieni, Afide.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati

  1. Calceolaria hybrida Voss – are frunzele in forma de rozeta, puternic ramificate, florile sunt divers colorate cu o forma mai neobisnuita (papuc, punga);
  2. Calceolaria crenatiflora – are inaltimi intre 30-60 cm, florile de culoare roz, galben, portocaliu.
  3. Calceolaria arachnoidea – ajunge la 30 cm inaltime, florile de culoare violet;
  4. Calceolaria burbridgei – florile sunt mici de culoare alba sau galbena.

Atentie !!!

  • Calceolaria nu trebuie stropita-pulverizata cu apa pe frunze.
  • Pentru un aspect placut al plantei, se recomanda inlaturarea florilor ofilite.
calceolaria

Fig. 1 Calceolaria spp.

calceolaria

Fig. 2 Calceolaria spp.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calceolaria – ingrijire, inmultire, udare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii