ian. 22 2022

Voalul miresei – Chlorophytum comosum: sfaturi de ingrijire

Familia: ASPARAGACEAE

Demumire populara: Voalul miresei, Crinul verde, Planta paianjen, Iederea paianjen

Denumire stiintifica: Chlorophytum comosum ‘Variegatum’

Origine: Chlorophytum comosum  este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ este o planta erbacee perena, cu aspect de rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 50-60 cm.

Planta paianjen  este adesea cultivata ca planta de apartament, decorativa prin port, frunze si flori, plantata in vase decorative sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt inguste (1-2 cm), lungi (30-40 cm), colorate in verde cu margini albe.

Tulpinile sunt lungi si subtiri , pe ele cresc numeroase rozete foarte decorative.

Inflorirea plantelor de Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ poate avea loc la sfarsitul primaverii si  vara.

Florile apar pe tijele florale, au dimensiuni mici si culoare alba. Daca Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ este cultivata in cosuri suspendate, atunci rozetele crescute pe tulpini ofera plantei un aspect foarte placut.

Substratul (pamantul) pentru Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ trebuie sa fie bine drenat, format din partii egale de: turba – pamant de gradina – pamant de frunze – nisip.

Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se poate efectua primavara, cand radacinile plantei au ocupat in intregime ghiveciul.

Udarea pe perioada verii la Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ se face folosind cantitati moderate de apa,  intre doua udari, substratul trebuie lasat sa se usuce. Plantele de Chlorophytum comosum nu tolereaza excesul de umiditate de la nivelul radacinilor. Pe timpul iernii, cantitatea de  apa folosita la udare se reduce foarte mult si se maresc intervalele de udare.

Excesul de umiditate in substrat determina incetinirea crestetii plantei, putrezirea radacinilor (aparitia putregaiurilor) si chiar moartea plantei.

Temperatura in timpul iernii pentru Planta paianjen nu trebuie sa scada sub 8℃, iar vara  poate varia intre 25-30℃.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea plantelor de Chlorophytum comosum ‘Variegatum’,  acestea necesita multa lumina pentru a avea un colorit frumos al frunzelor. Daca lumina este insuficienta, frunzele vor avea doar culoarea verde.

Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ trebuie ampalsata in spatii luminoase, dar ferita de actiunea directa a razelor de soare si de curentii  reci de aer.

Inmultirea la Planta paianjen  se face prin separarea plantutelor existente pe tulpinile plantei, prin divizarea tufei (primavara) sau prin seminte.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ se realizeaza 1-2 ori pe luna, perioadele de crestere utilizind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau ingrasaminte universale.

Daunatori:

Afide, Acarieni – paianjeni de plante, Trips, Paduchi lanosi, Paduchi testosi, Omizi, etc.

Boli: PythiumRhizoctonia solani,  Sclerotium rolfsii.

Putregaiuri bacteriene (Erwinia carotovora,  Pseudomonas cichorii).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Chlorophytum comosum

Fig. 2 Chlorophytum comosum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Voalul miresei – Chlorophytum comosum: sfaturi de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii