Horticultorul.ro

ian. 28 2018

Coada soricelului roz (Achillea millefolium ‘Summer Berries’): ingrijire

Familia: ASTERACEAE, COMPOSITAE

Demumire populara: Coada soricelului roz, Mii de frunze

Denumire populara in engleza: Yarrow, Milfoil, Thousandleaf

Denumire stiintifica: Achillea millefolium ‘Summer Berries’

Proprietati ornamentale Coada soricelului este o planta erbacee perena, rizomatoasa, viguroasa, erecta, cu ramificatii in partea superioara, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm. Genul  Achillea cuprinde specii de plante spontane, care se cultiva in scopuri decorative, in containere (ghivece),  pentru borduri sau rocarii. Coada șoricelului este cultivata ca planta ornamentala sau ca floare taiata (pentru buchete).

Tulpinile sunt erecte, rigide, cu peri,  inaltimi pana la 60-70 cm si latimi intre 40-50 cm.

Frunzele sunt inguste, divizate in sute de segmente (de unde si numele plantei  „mii de frunze”), de culoare gri-verzui, cu un miros puternic.

Inflorirea are loc incepand de vara si dureaza pana la inceputul  toamnei (Iunie-Septembrie).

Florile la Coada soriceulului apar la inceputul verii, dureaza pana toamna sunt mici, grupate (cu un diametru de 12-15 cm) in partea superioara a tulpinilor si colorate in nuante de roz si rosu.

Precipitatiile cazute direct pe flori, pot afecta frumusetea florilor.

Fructele sunt mici, de tip achena, asemanatoare cu cele de floarea soarelui.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, luto-nisipos, cu fertilitate moderata si cu pH-ul (slab acid – neutru – slab alcalin).

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa nu fie umed, planta de Coada soricelului tolerand bine si perioadele de seceta. In perioadele calduroase udarea se poate face  de 1-2 ori pe saptamana, iar in perioadele mai racoroase, udarea se face mai rar.

Lumina Coada soricelului  prefera spatiile insorite, ele avand nevoie de soare pentru o inflorire abundenta.

Inmultirea  se face primavara prin seminte sau prin divizarea tufei (primavara devreme sau toamna). Semințele se seamănă in intervalul ianuarie-martie, in spatii protejate (sere, solarii, verande, balcoane incalzite), sau intre aprilie-iunie direct in sol, la 0,5 cm adancime. Rasadurile rezultate se vor planta in spatii deschide (gradini, parcuri) numai dupa ce riscul de inghet a trecut.

Divizarea plantei „tufei” este folosita pentru a inmulti planta de Coada soricelului, sau pentru a revitaliza planta (la intervale de 2-3 ani).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca 1-2 ori pe an, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli : fainarea, rugina, etc.

Daunatori: afide – paduchi de frunze.

Fig. 1 Coada soricelului roz (Achillea millefolium ‘Summer Berries’)

Fig. 2 Coada soricelului roz (Achillea millefolium ‘Summer Berries’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Coada soricelului roz (Achillea millefolium ‘Summer Berries’): ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii