dec. 18 2022

Floarea Steaua polara-Coreopsis tinctoria

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Lipscanoaie, Steaua polara

Denumire stiintifica: Coreopsis tinctoria

Origine: Coreopsis tinctoria este o planta originara din partea centrala si de E a Americii de Nord.

Proprietati ornamentale: Coreopsis tinctoria este o planta anuala, putin ramificata, ramuri netede putin inclinate, ce atinge 60-110 cm inaltime si 40-50 cm intindere.

Coreopsis tinctoria este o planta decorativa prin flori, ce poate fi plantata in gradini direct in sol sau in ghivece.

Frunzele sunt compuse, pinate, cu foliole lanceolate, cu lungime de pana la 6-7 cm, culoare verde, ce apar mai ales in partea inferioara a plantelor.

Inflorirea la plantele de Coreopsis tinctoria are loc de la inceputul verii, pana la inceputul toamnei (iunie-septembrie).

Florile cresc solitare, apar in varful tulpinilor florale, sunt asemanatoare margaretelor, au un diametru de 4-5 cm,  9 petale galbene la exterior si maro la baza.

Pentru a stimula inflorirea pentru o perioada cat mai lunga de timp, se recomanda taierea regulata a florilor uscate.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Coreopsis tinctoria, acestea prefera spatiile insorite, unde sa primeasca circa 6-8 ore de soare pe zi. Plantele de Coreopsis tinctoria tolereaza si spatii semiumbrite, dar ca in aceste conditii, inflorirea este deficitara.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, mentinut uscat-reavan, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor. Plantele de Coreopsis tinctoria pot tolera si un substrat uscat, o perioada scurta de timp.

Inmultirea la Coreopsis tinctoria se realizeaza prin seminte (semanate primavara devreme, in spatii cu temperatura de 18-20°C).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna (primavara -vara), folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Varietati: Coreopsis tinctoria „Roulette”

Fig. 1 Coreopsis tinctoria „Roulette”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea Steaua polara-Coreopsis tinctoria

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii