apr. 07 2018

Craciunel – Schlumbergera truncata: ingrijire, inmultire

Familia: CACTACEAE

Denumire populara: Craciunel, Cactusul Craciunului, Cactus de Craciun, Cactusul de Ziua Recunostintei, Cactusul ghearei de crab

Denumire stiintifica: Schlumbergera truncata

Origine Schlumbergera truncata este o planta originara din partea SE a Braziliei.

Proprietati ornamentale Craciunelul este o planta erbacee perena, suculenta,  cu inaltimi de 40-45 cm si un diametru de 45 cm. Cactusul Craciunului creste ca planta epifita (trăiește pe suprafața altor plante) in mediul natural din jungla, la noi in tara se cultiva ca planta de apartament decorativa prin flori, in ghivece. Vara se pot amplasa ghivecele cu Craciunel si in gradina, in locuri umbrite, urmand ca odata cu venirea sezonului rece sa fie mutate in spatii incalzite.

Tulpinile sunt ramificate, arcuite, fragmentate (4-6 cm lungime si 1,5-3 cm), aplatizate, rotunjite in sectiune transversala, cu crescaturi proeminente la margini.

Frunzele sunt carnoase, de culoare verde inchis, lucioase.

Florile apar in varfurile tulpinilor, tubulare, cu lungimea de 6-7 cm, latimea de 4-5 cm, colorate in roz, rosu, alb, purpuriu sau portocaliu (Vezi fig.).

Inflorirea la Schlumbergera truncata are loc de la sfarsitul toamnei, pana la sfarsitul iernii. (noiembrie-sfarsit de ianuarie). Inflorirea este initiata de perioada lunga fara lumina pe timpul noptii (necesita cel putin13 ore de intuneric pentru circa 2 luni, incepand din septembrie) si de temperaturile ceva mai scazute 12-17°C.

Nu se recomanda mutarea plantei  sau expunerea ei la schimbari bruste de temperatura.

Se recomanda taierea plantelor de Schlumbergera truncata primavara, dupa inflorire, pentru a  stimula ramificarea si implicit inflorirea ulterioara.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, aerat, bogat in substante nutritive, format dintr-un amestec de 2 parti turba, 1 parte nisip si 1 parte perlit.

Transplantarea plantelor de Craciunel se poate realiza primavara, la intervale de 1-3 ani.

Udarea se realizeaza regulat (cand substratul este uscat la suprafata) folosind cantitati suficiente de apa, in perioada de crestere (aprilie-septembrie) si se diminueaza dupa perioada de inflorire.

Lumina optima pentru Craciunel este cea indirecta (semi-umbra). Se recomanda amplasarea Craciunelului in  spatii bine luminate, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, sau pe pervazul unei fereste partial umbrite.

In mediul natural, plantele de Schlumbergera truncata cresc la umbra copacilor  din apropiere.

Umiditatea atmosferica trebuie luata in atentie, pentru a-i asigura Cactusul Craciunului conditii optime de crestere. Pentru a imbunatatii umiditate atmosferica, se recomanda amplasarea ghivecelor in tavite umplute cu pietris mentinut umed.

Temperaturile necesare inducerii florale trebuie sa varieze intre 16-18°C pe timpul zilei si 8-13°C noaptea. Dupa aparitia bobocilor, temperaturile necesare unei cresteri optime pot varia intre 21-25°C ziua si 16-22°C, noaptea.

Fertilizarea se realizeaza folosind ingrasaminte pentru cactusi, in perioada de crestere si inflorire, si se stopeaza  pana la aparitia cresterilor noi, primavara.

Inmultirea la Craciunel se realizeaza prin butasi. Acestia se pot taia din planta mama in luna mai, urmand ca apoi sa fie plantati la o adancime de 1-1,5 cm in substrat. Ghivecele cu noile plante se amplaseaza la temperaturi de 18-25°C, urmand ca in circa 10-12 saptamani sa inradacineze.

Boli si daunatori: putregaiuri la nivelul radacinilor – cauzate de excesul de umiditate din substrat; Afide, Acarieni; etc.

Fig. 1 Craciunelul (Schlumbergera truncata)

Fig. 2 Craciunelul (Schlumbergera truncata)

Fig. 3 Craciunelul (Schlumbergera truncata)

Fig. 4 Craciunelul (Schlumbergera truncata)

Fig. 5 Craciunelul (Schlumbergera truncata)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Craciunel – Schlumbergera truncata: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii