Horticultorul.ro

iul. 08 2016

Crin african-Floarea dragostei: ingrijire, imnultire

Crin african-AgapanthusFamilia: AMARYLLIDACEAE

Denumirea populara: Crin african, Floarea dragostei

Denumirea stiintifica: Agapanthus spp.

Origine: genul  Agapanthus cuprinde plante originare din Sudul Africii.

Proprietati ornamentale: Agapanthus cuprinde specii de plante erbacee perene, rizomatoase, sub forma de tufa, care pot avea inaltimi intre 40-150 cm

Crinul african este o planta care se cultiva adesea in zonele temperate, direct in gradini, plantate in containere, sau ca floare taiata (varietatile pitice). Pentru perioada sezonului rece, se recomanda păstrarea in spatii ferite de inghet. Pentru plantele cultivate direct in grădini, se poate folosi un start de mulci  (frunze, paie).

Frunzele sunt groase, inguste, lungi, arcuite, cu lungimi intre 10-35 cm si latimi de 1-2 cm de culoare verde (Vezi fig.).

Florile apar in partea superioara a tulpinilor florale (care pot ajunge la 20-60 cm inaltime), grupate in inflorescente de tip umbela, cu pana la 50-100 flori in forma de trompeta,  colorate in alb sau albastru azur, albastru cobalt (Vezi fig.).

Inflorirea la Crinul african  are loc de vara pana toamna (iulie-septembrie).

Substratul (solul) trebuie sa fie bine drenat, bogat in materie organica, cu o umiditate moderata. Crinul african prefera un pH neutru. Plantarea Crinului african in gradina se face in locurile unde solul este bine drenat, acesta nu tolereaza solul cu o umiditate ridicata.

Udarea la Floarea dragostei (Agapanthus africanus) se recomanda sa se realizeze cu cantitati suficiente de apa in sezonul cald si sa se stopeze pe perioada iernii. Udarea excesiva  a Crinului african  poate duce la putrezirea radacinilor.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea Crinului african. Acesta prefera spatiile luminoase, insorite sau semi umbrite.

Inmultirea la Agapanthus africanum se poate realiza prin seminte (noile plante infloresc in al doilea an de cultura) sau prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza in perioada de crestere si inflorire,  si se intrerupe in perioada de repaus. Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte hidrosolubile sau cu eliberare lenta, pentru plantele decorative prin flori.

Soiuri si Varietati

  • Agapanthus africanus
  • Agapanthus minor
  • Agapanthus praecox
  • Agapanthus orientalis
  • Agapanthus campanulatus (Agapanthus augustifolia)
Crin african

Fig. 1 Crin african (Agapanthus africanus)

Crin african

Fig. 2 Crin african (Agapanthus africanus)

Crin african

Fig. 3 Crin african (Agapanthus africanus)

Crin african

Fig. 4 Crin african (Agapanthus africanus)

Crin african

Fig. 5 Crin african (Agapanthus africanus)

Crin african

Fig. 6 Crin african (Agapanthus spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crin african-Floarea dragostei: ingrijire, imnultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii