nov. 17 2015

Crin Peruan (Alstroemeria spp.): ingrijire, inmultire

Crin Peruan-AlstroemeriaFamilia: ALSTROEMERIACEAE

Demumire populara: Crin Peruan, Crin Incas, Crin American, Crin Peruvian

Denumire stiintifica: Alstroemeria spp.

Origine: Alstroemeria cuprinde un numar de cca. 58 specii de plante originare din America de Sud (Chile, Peru si Brazilia).

Proprietati ornamentale  Alstroemeria  este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa si tuberculi (bulbi).

Tulpinile sunt erecte, scunde sau inalte, ce pot ajunge pana la 1,5 m inaltime (unele varietati ajung pana la 2 m inaltime-acestea trebuie palisate).

Frunzele sunt lungi, ascutite, dispuse alternativ, rasucite, de culoarea verde.

Inflorirea la Alstroemeria are loc de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii.

Florile la Alstroemeria sunt dispuse solitar sau in inflorescente de tip umbela. Acestea sunt formate din sase petale, de 4-5 cm lungime, de culoare (portocalie, roza, violeta, rosie, galbena, alba) fara miros (Vezi fig.).

Recoltarea florilor (ca flori taiate), se realizeaza vara, cand s-a deschis primul boboc. Florile de Alstroemeria sunt foarte rezistente dupa taiere, acestea se pot pastra in apa intre 10-14 zile.

Se recomanda periodic  taierea tijelor florale ofilite sau uscate.

Fructul este de tip capsula.

Utilizare: Alstroemeria este o planta decorativa prin flori, cultivata in gradini, sere, in containere (ghivece), sau ca floare taiata.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, luto-nisipos, cu fertilitate ridicata.

Temperatura solului la Alstroemeria este de o mare importanta. Culturile de Alstroemeria sunt influentate direct de temperatura solului (substratului), astfel inflorirea apare la valori de peste 20ºC. O crestere vegetativa buna se observa daca temperatura substratului variaza intre 14-20º.

Alstroemeria prefera sustratul cu valori ale pH-uli de 5,5- 7.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut permanent reavan. O umiditate ce variaza intre 65-85% este ideala pentru o buna crestere la Alstroemeria.

Cu un substrat mentinut  reavan, Alstroemeria infloreste abundent, in comparatie cu cresterile vegetative ce se manifesta in situatia unui substrat  uscat. Udarea excesiva  poate provoca aparitia bolilor  de sol (micotice si bacteriene).

Lumina Alstroemeria  prefera spatiile insorite (luminoase), unde soarele poate ajunge la planta pe  parcursul întregii zile, dar suporta si semiumbra.

TemperaturaAlstroemeria  este o planta rezistenta la temperaturi scazute (-6ºC).

Pregatirea pentru perioada rece: In luna noiembrie, se recomanda taierea partii aeriene de la suprafata solului si musuroirea plantelor, pentru a le proteja de inghet. Primavara dupa ce a trecut riscul de inghet (15 aprilie-1 mai) indepartam cu grija  musuroiul.

Pentru plantele de Alstroemeria crescute in ghivece, se recomanda pe timpul iernii adapostirea acestora in sere calde sau spatii incalzite (verande, holuri luminoase) unde temperaturile nu trebuie sa scada <10 ºC.

Inmultirea  se face prin divizarea tufei sau prin seminte. Divizarea tufei se face primavara dupa ce au trecut perioadele de inghet (aprilie).

Plantarea bulbilor de Alstroemeria  nu este recomandata sa se efectueze dupa luna septembrie, deoarece aceste plante nu vor avea timp suficient sa se inradacineze pana la venirea primului inghet.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca prima data cand se formeaza bobocii florali si a doua oara după înflorire, folosind ingrasaminte pentru plante cu flori, formulate (lichid, hidrosolubil sau cu eliberare prelungita).

Boli si Daunatori:  afide, tripsi, melci,  fluturele alb al verzei, boli micotice de sol si viroze.

Specii si Varietati:

  • Alstroemeria aurantiaca;
  • Alstroemeria haemantha;
  • Alstroemeria pelegrina;
  • Alstroemeria pulchella.
Crin Peruan-Alstroemeria_2

Fig. 1 Crin Peruan (Alstroemeria spp.)

Crin Peruan-Alstroemeria_2

Fig. 2 Crin Peruan (Alstroemeria spp.)

Crin Peruan-Alstroemeria_2

Fig. 3 Crin Peruan (Alstroemeria spp.)

Crin Peruan-Alstroemeria_2

Fig. 4 Crin Peruan (Alstroemeria spp.)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crin Peruan (Alstroemeria spp.): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii