Horticultorul.ro

iul. 24 2011

Crinul Rosu-Clivia: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Familia: AMARYLLIDACEAE

Demumire populara: Crin rosu

Denumire stiintifica: Clivia  spp.

Origine: Clivia cuprinde plante originare din America de Sud.

Proprietati ornamentale: Clivia sunt plante perene, cu aspect de tufa ce ajung la 40 cm inaltime. Frunzele sunt verzi, lucioase, persistente de cca. 50 cm lungime. Acestea sunt plante decorative prin flori, flori ce au culori de la portocaliu la rosu, care apar la inceputul primaverii.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de pamant de gradina, pamant de frunze. Se poate folosii si un substrat gata preparat universal pentru flori din comert.

Udarea florilor din genul Clivia trebuie sa se faca rar in perioada de repaus (iarna) si moderat in perioada activa, de crestere si inflorire (primavara-toamna).

Temperatura in perioada de repaus trebuie sa nu depaseasca 10ºC (perioada de repaus cu temperaturi mai scazute este necesara pentru ca planta sa infloreasca in anul urmator (are rol in procesul de inductie florala ”vernalizare”). De primavara pana toamna temperatura este bine sa se situeze in jurul valorilor de 18-22 ºC, aceast interval, reprezinta temperatura optima pentru cresterea si inflorirea plantelor de Clivia „”Crin rosu.

Lumina este foarte importanta in cresterea si inflorirea cliviei. Aceasta planta este iubitoare de lumina, dar trebuie ferita de razele directe ale soarelui.

Inmultirea se face prin seminte care se seamana in luna martie, dar se poate face si prin despartirea drajonilor care trebuie facuta la inceputul primaverii.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Clivia se recomanda  de doua ori pe luna (daca folosim ingrasaminte ce se administreaza in apa de udat), in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus.

La Clivia se pot administra ingrasaminte si ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Insecte daunatoare pentru floarea clivia:   Paduchele lanos – insecta greu de combatut.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

 Specii si varietati:

  • Clivia miniata – este o planta cu frunze verzi, lungi de 30-40 cm, din mijlocul lor cresc tulpinile florale cu inflorescente frumos colorate de la portocaliu la rosu;
  • Clivia nobilis – este  o specie de Clivia care infloreste in august-octombrie.

Atentie!!!

  1. Transplantarea  florilor de Clivia trebuie sa se faca doar cand radacinile ies la suprafata si umplu ghiveciul;
  2. Udarea nu trebuie sa fie excesiva, deoarece Clivia nu suporta excesul de umezeala;
  3. Frunzele galbene si rasucite pot semnala excesul de apa.

Fig. 1 Crinul rosu sau Clivia (Clivia miniata)

Fig. 2 Crinul rosu sau Clivia  (Clivia miniata)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul Rosu-Clivia: ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii