Horticultorul.ro

mart. 18 2018

De ce apar picaturi pe orhidee ?

O alta problema cu care se confrunta iubitorii orhideelor este cea cauzata de aparitia picaturilor de lichid pe frunzele, tijele florale sau bobocii plantelor.

Picaturile pot aparea din mai multe cauze, printre care:

         – prezenta daunatorilor (afidelor) pe orhideele cultivate. Afidele, paduchele lanos pot ajunge pe orhidee migrand de la plante aflate in apropierea acestora. Acestea se inmultesc foarte repede, in cateva zile ajung sa colonizeze plantele atacate. Primul semn ce se poate observa pe plantele de orhidee este reprezentat de picaturile lipicioase (roua de miere),  prezente pe frunze,  tije florale sau boboci, acestea fiind de fapt secretiile insectelor;

         – amplasarea orhideelor in camere in care temperaturile sunt scazute sau in apropierea ferestrelor care se deschid (pe timpul iernii) poate cauza aparitia picaturilor pe plantele de orhidee;

         – o ingrijire corecta poate determina aparitia picaturilor pe frunze, tija florala sau boboci, aceasta nefiind un motiv de ingrijorare. Prezenta picaturilor pe o planta sanatoasa si fara daunatori este o reactie normala de aparare impotriva posibililor daunatori.

         Daca se doreste indepartarea acestor picaturi, se poate folosi o bucata de panza din bumbac, umezita cu apa calduta, cu care stergem cu grija frunzele sau tijele orhideelor.

Prezenta daunatorilor pe plantele de orhidee presupune in prima faza efectuarea de tratamente impotriva acestora, apoi stergerea frunzelor.

Fig. 1 Picaturi de „roua de miere” pe frunza de orhidee, datorate paduchelui lanos

Fig. 2 Picaturi pe frunzele de orhidee – prezente la o planta cu radacinile putrezite

Fig. 3 Picaturi pe frunzele de orhidee – prezente la o planta cu radacinile putrezite

Fig. 4 Picaturi prezente pe tija si florile unei orhidei sanatoase

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru De ce apar picaturi pe orhidee ?

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii