Horticultorul.ro

feb. 15 2018

Dracena campacta (Dracaena flagrans ‘Compacta’): ingrijire, inmultire

Familia Asparagaceae

Denumirea populara: Dracena campacta

Denumirea stiintifica: Dracaena flagrans ‘Compacta’

Origine: este o planta decorativa prin frunze, originara din zona tropicala a Asiei si Africii.

Proprietati ornamentale: Dracaena flagrans ‘Compacta’ este o planta perena, ce face parte din grupul celor aproximativ 40 de specii cuprinse in genul Dracaena. Aceasta este o planta cu crestere lenta, verticala, cultivata ca planta de apartament, ce ajunge la inaltimi de 70-80 cm.

Frunzele la Dracena flagrans ‘Compacta’au forma de lance, late si scurte, de culoare verde inchis. Frunzele se pot usca la varfuri daca umiditatea atmosferica este prea scazuta.

Temperatura optima pentru o crestere buna la Dracena flagrans ‘Compacta’ poate sa varieze intre 26-29°C, iar sub 10°C planta va fi afectata grav.

Udarea la Dracaena flagrans ‘Compacta’se face o data la 1-2 saptamani, folosind o cantitata suficienta de apa, pentru a mentine substratul reavan, mai ales in perioada calda din an, iar iarna, se cu cantitati mai mici de apa. Se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Dracena flagrans ‘Compacta’ prefera spatii cu umiditate peste 40%, altfel varful frunzelor se vor deveni maronii si se vor usca. Pentru cresterea umiditatii atmosferice, se poate pulveriza planta pe frunze, mai ales in perioadele calde din an.

Lumina este un factor important in cresterea Dracena flagrans ‘Compacta’, aceasta prefera spatiile cu lumina medie, dar poate tolera si spatiile cu lumina scazuta, o lumina insuficienta nu permite aparitia de noi frunze. Se recomanda ampalsarea in spatii  ferite de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, afanat si permeabil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau pamant de flori si nisip, bogat in substante nutritive, cu un pH  intre 6.0-6.5.

Transplantarea plantelor se poate executa primavara, folosind vase de dimensiuni mai mari, in momentul cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura, sau se poate inlocui doar substratul de la suprafata.

Inmultirea se realizeaza prin butasi de tulpina . Acestia se pot introduce pentru inradacinare (25-30 zile) in vase cu substrat de inradacinare.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.

Pentru a mentine un aspect placut al plantei Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza.

Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici).

Fig. 1 Dracena campacta (Dracaena flagrans ‘Compacta’)

Fig. 2 Dracena campacta (Dracaena flagrans ‘Compacta’)

Fig. 3  Dracena campacta (Dracaena flagrans ‘Compacta’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dracena campacta (Dracaena flagrans ‘Compacta’): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii