apr. 22 2017

Dracaena fragrans- Copacul chinezesc de bani: ingrijire

Familia Asparagaceae

Denumirea populara: Dracena fragrans,  Floarea porumb, Planta de porumb, Copacul chinezesc de bani, Planta fericita

Denumirea stiintifica: Dracaena fragrans

Origine: este o planta decorativa prin frunze, originara Africa tropicala.

Proprietati ornamentale: Dracena fragrans (Dracaena fragrans) este o planta perena, cu crestere lenta, cultivata ala noi in tara ca planta de  apartament, care poate ajunge la inaltimi de 1.8-2 m. De regula, planta de Dracaena fragrans are pozitionate frunzele in partea superioara a tulpinilor, sub forma unui manunchi (rozeta). In timp, dracenele mature pot dezvolta ramificatii in partea bazala.

Frunzele sunt de culoare verde lucioasa, lanceolate, cu lungimea de 20-25 cm si latimea de 2-4 cm.

Inflorirea la Dracaena fragrans  poate avea loc dupa foarte multi ani (20 ani) de cultivare.

Florile apar dupa foarte multi ani, grupate in panicule lungi (15-100 cm), fiecare floare avand 1,5-2 cm diametru si un parfum frumos. Au un miros placut si puternic (seara).

Fructul este sferic cu 1-2 cm diametru, de culoare rosie-portocalie, cu seminte la inetrior.

Temperatura optima pentru o crestere buna a Dracenei trebuie sa varieze intre 23-26°C, la temperaturi de sub 21°C, planta stopeaza cresterea, iar sub 10°C, planta va fi afectata grav.

Udarea la Dracena se face la intervale regulate de timp (o data pe saptamana) folosind o cantitata suficienta de apa, pentru a mentine substratul reavan, mai ales in perioada calda din an. Iarna, udarea se face folosind cantitati mai mici de apa, lasand substratul sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Dracaena fragrans necesita spatii cu umiditate peste 40%, altfel varful frunzelor se vor deveni maronii si se vor usca. Pentru cresterea umiditatii relative atmosferice, se poate pulveriza planta pe frunze, mai ales in perioadele calde din an.

Lumina este un factor de care trebuie sa tinem cont in momentul in care cultivam Dracena,  deoarece Dracaena fragrans  prefera spatiile cu lumina medie, tolerand si spatiile cu lumina scazuta, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.

Substratul pentru Dracena fragrans (Dracaena fragrans) trebuie sa fie bine drenat, afanat si permeabil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau pamant de flori si nisip, cu un pH  intre 6.0-6.5.

Transplantarea plantelor se impune sa se execute primavara, in vase de dimensiuni mai mari, cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura.

Inmultirea se poate realiza prin butasi de 10-15 cm lungime, prelevati din tulpini vechi de planta.  Acestea se pot introduce pentru inradacinare (25-30 zile) in vase cu substrat sau in nisip.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza plantelor, pentru a mentine aspectul placut al plantei.

Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici).

Fig. 1 Dracena fragrans (Dracaena fragrans)

Fig. 2 Dracena – Copacul chinezesc de bani (Dracaena fragrans)

Fig. 3 Dracena fragrans (Dracaena fragrans)

Fig. 4 Dracena – Copacul chinezesc de bani (Dracaena fragrans)

Fig. 5 Dracena – Copacul chinezesc de bani (Dracaena fragrans)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dracaena fragrans- Copacul chinezesc de bani: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii