feb. 08 2018

Dracaena marginata: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: Asparagaceae

Denumirea populara: Dracena Copacul Dragon, Copacul Dragom din  Madagascar, Dracena marginata

Denumirea stiintifica: Dracaena marginata

Origine: Dracena marginata este originara din zona estica a Africii.

Proprietati ornamentale: Dracaena marginata este o planta perena, erecta, cu crestere lenta, decorativa prin frunze, ce poate ajunge la inaltimi de 2-3 m si o intindere de 1-1,5 m.

Dracena marginata este cultivata adesea ca planta de apartament, frunzele  si aspectul ei „de palmier” fiind cele care o recomanda ca fiind o planta ideala pentru orice tip de incapere.

Frunzele la Copacul Dragom din  Madagascar sunt in forma de sabie, inguste, lungi, colorate in verde cu linii marginale de culoare rosiatica (Vezi fig.). Odata cu trecerea timpului, frunzele bazale se usuca si cad, lasand pe tulpina urme.

Se recomanda indepartarea frunzelor uscate, pentru a pasta un aspect placut plantei.

Florile si fructele apar foarte rar la plantele de Dracena marginata cultivate in interior.

Temperatura optima pentru o crestere  buna la Dracena marginata poate sa varieze intre 25-29°C, la temperaturi sub 10°C planta va fi afectata.

Udarea la Dracena  marginata se poate realiza de doua ori pe luna, folosind o cantitate suficienta de apa, pentru a putea mentine substratul reavan, mai ales in perioada calda din an, iarna, se va reduce cantitatea de apa folosita. Se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Intrucat Dracena marginata  necesita o umiditate de peste 40%, se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze, mai ales in perioadele calde din an.

Pentru inlaturarea prafului de pe frunze si pentru cresterea umiditatii atmosferice se pot face dusuri cu apa direct pe frunze.

Lumina este un factor de care trebuie sa tinem cont in momentul in care cultivam Dracena. Dracaena marginata prefera spatiile luminoase, tolerand si spatiile cu lumina scazuta, o lumina insuficienta nu permite aparitia de noi frunze, astfel, se recomanda ampalsarea ei in spatii luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, acestea pot cauza arsuri pe frunze.

Substratul pentru Dracena marginata trebuie sa asigure un drenaj foarte bun, sa fie afanat si permeabil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau pamant de flori si nisip, bogat in substante nutritive, cu un pH  intre 6.0-6.5.

Transplantarea plantelor se poate executa primavara, in vase de dimensiuni mai mari, cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura sau se poate recurge doar la schimbarea substratului de la suprafata.

Inmultirea se realizeaza prin butasi sau prin seminte (germineaza la 18-21°C).

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza plantelor, pentru a mentine un aspect placut al plantei.

Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici), etc.

VarietatiDracaena marginata „Tricolor” – este asemanatoare cu Dracaena marginata, dar la aceasta apar pe marginea frunzelor o banda subtire de culoare galben deschis.

Fig. 1 Dracena Copacul Dragon (Dracaena marginata)

Fig. 2 Dracena Copacul Dragon (Dracaena marginata)

Fig. 3 Dracena Copacul Dragon (Dracaena marginata)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dracaena marginata: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii