Horticultorul.ro

feb. 08 2018

Dracena Compacta (Dracaena deremensis „Compacta”): ingrijire

Familia Asparagaceae

Denumirea populara: Dracena deremensis, Dracena Compacta

Denumirea stiintifica: Dracaena deremensis „Compacta” sin. Dracaena Compacta

Origine: este o planta decorativa prin frunze, originara din zonele tropicale ale Asiei si Africii.

Proprietati ornamentale: Dracaena deremensis „Compacta” este o planta perena, ce face parte din grupul celor aproximativ 40 de specii cuprinse in genul Dracaena. Aceasta este o planta cu crestere lenta, verticala, cultivata ca planta de  apartament, ce ajunge la inaltimi de 2-3 m.

Frunzele la Dracaena deremensis „Compacta” au forma de curea sau lance, late si scurte sau mai lungi si subtiri, colorate in verde. Frunzele se pot usca la varfuri daca umiditatea atmosferica este prea scazuta.

Temperatura optima pentru o crestere  buna la Dracena deremensis poate sa varieze intre 26-29°C, la temperaturi de sub 21°C, planta isi incetineste cresterea, iar sub 10°C, planta va fi afectata grav.

Udarea la Dracaena deremensis „Compacta” se face o data la 1-2 saptamani, folosind o cantitata suficienta de apa, pentru a mentine substratul reavan, mai ales in perioada calda din an, iar iarna, se vor folosi cantitati mai mici de apa. Se recomanda ca substratul sa fie lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Dracaena deremensis „Compacta” necesita spatii cu umiditate peste 40%, altfel varful frunzelor se vor deveni maronii si se vor usca. Pentru cresterea umiditatii atmosferice, se poate pulveriza planta pe frunze, mai ales in perioadele calde din an.

Lumina este un factor de care trebuie sa tinem cont in momentul in care cultivam Dracena,  deoarece Dracaena deremensis prefera spatiile cu lumina medie, tolerand si spatiile cu lumina scazuta, o lumina insuficienta nu permite aparitia de noi frunze. Se recomanda ampalsarea in spatii  ferite de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.

Substratul pentru Dracaena deremensis „Compacta” trebuie sa fie bine drenat, afanat si permeabil, format dintr-un amestec de turba si nisip sau pamant de flori si nisip, bogat in substante nutritive, cu un pH  intre 6.0-6.5.

Transplantarea plantelor se poate executa primavara, in vase de dimensiuni mai mari, in momentul cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura, sau se poate schimba doar substratul de la suprafata.

Inmultirea se realizeaza prin butasi de tulpina.  Acestia se pot introduce pentru inradacinare (25-30 zile) in vase cu substrat de inradacinare.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.

Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite sau uscate de la baza plantelor, pentru a mentine un aspect placut al plantei.

Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici).

Fig. 1 Dracena Compacta (Dracena deremensis)

Fig. 2 Dracena Compacta (Dracena deremensis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dracena Compacta (Dracaena deremensis „Compacta”): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii