feb. 15 2018
Dracena dragonului – Dracaena draco: ingrijire, inmultire
Denumirea populara: Copacul dragonului, Copacul de sange al dragonului, Dracena dragonului
Denumirea stiintifica: Dracaena draco
Origine: Dracena draco este o planta originara din zona Insulelor Canare unde exista plante ce au atins varsta de 1.000 ani.
Proprietati ornamentale: Dracaena draco este o planta perena, cu crestere lenta, cu remificatii putine, ce poate ajunge la o inaltime de 4-7 m si un diametru al coroanei de 2-4 m.
Dracaena draco este cultivata adesea la noi in tara ca planta de apartament.
Frunzele la Dracena draco sunt grupate in partea superioara a tulpinilor, sub forma de rozeta, sunt aseamanatoare unor sabii, cu varful ascutit, lungimea de 50-60 cm, latimea de 4-5 cm si culoare verde albastrui. Odata cu imbatranirea si ingalbenirea frunzelor, acestea cad, lasand pe trunchi semne.
Dracena dragonului are un singur trunchi, care se ramifica doar cand aceasta ajunge la maturitate si infloreste pentru prima data.
Florile apar pe plantele mature (10-15 ani) la inceputul verii, grupate in panicule de culoare alb-verzui, placut parfumate.
Fructele apar dupa trecerea florilor, au forma rotunda si culoare portocalie.
Temperatura optima pentru Dracena draco variaza intre 18-30°C, iar cea minima tolerata poate sa scada pana la -7°C.
Udarea la Dracena draco se face folosind o cantitate suficienta de apa, pentru a mentine substratul reavan, umiditatea excesiva a solului poate conduce la moartea plantelor. Dracena draco poate tolera si perioade de seceta, frunzele ei fiind rezerva de apa pentru aceste perioade.
Lumina este un factor important pentru o crestere optima a Dracenei draco. Aceasta prefera spatiile luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta, dar poate tolera si spatiile semiumbrite.
Substratul pentru Dracaena draco trebuie sa fie bine drenat, afanat si permeabil, bogat in substante nutritive, cu un pH intre 6.0-6.5.
Transplantarea plantelor se poate executa anual, primavara, in vase de dimensiuni mai mari, cand radacinile acestora au umplut vasul de cultura. Se poate recurge doar la schimbarea substratului de la suprafata.
Inmultirea se realizeaza primavara prin butasi semilemnificati. Semintele se seamănă in spatii incalzite unde temperatura variaza intre 18-21°C, lumina este directa, urmand ca in circa 30 zile semintele sa germineze.
Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori. Acestea au in compozitie un procent mai mare de N (azot), care ajuta la cresterea masei foliare.
Daunatori: Afide (paduchi de plante) si Acarieni (paianjeni microscopici).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dracena dragonului – Dracaena draco: ingrijire, inmultire