feb. 16 2019

Falsa Aralia-Dizygotheca elegantissima: ingrijire, inmultire

Familia: ARALIACEAE

Denumire stiintifica: Dizygotheca elegantissima ’Bianca’ sin. Plerandra elegantissima si Schefflera elegantissima

Denumire populara: Falsa Aralia

Origine: este o planta originara din Noua Caledonie, arhipelag situata in partea estica a Australiei.

Proprietati ornamentale: Dizygotheca elegantissima  este o planta perena, care se cultivata la noi in tara ca planta de apartament, ce poate ajunge la inaltimea de  1,5-2,5m. In mediu natural, Falsa Aralia (Dizygotheca elegantissima ’Bianca’)  are aspectul unui arbore si ajunge la inaltimi de 7-15 m.

Plerandra elegantissima este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze si  flori.

Frunzele sunt compuse din 7-10 frunzulite, inguste (1-1,3 cm), cu lungimea de 7-9 cm, adanc serate, dintate pe margine,  de culoare verde inchis dispuse sub forma circulara.

Daca se observa caderea frunzelor bazale, se poate recurge la ciupirea plantei, pentru a favoriza ramificarea acesteia.

Se recomanda ca mutarea ghivecelor cu Plerandra elegantissima sa se faca cat mai rar, transferarea lor dintr-un loc in altul provoaca caderea frunzelor.

Inflorirea la Schefflera elegantissima  poate avea loc toamna sau iarna, dar cultivata in apartamente inflorirea are loc foarte rar sau deloc.

Florile sunt dispuse in manunchiuri (inflorescente), au demensiuni mici si culoare  galben-verzui. Dupa trecerea florilor, apar fructele mici, de culoare neagra.

Temperatura optima pentru Dizygotheca elegantissima ’Bianca’ poate varia intre 18-28°C, iar pentru perioada iernii, se recomanda ca temperatura minima sa nu scada sub 13-15°C.

Udarea la Schefflera elegantissima  in perioada calda a anului se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati suficiente, lasand substratul de la suprafata sa se usuce intre doua udari. In sezonul rece, udarea se realizeaza cu cantitati reduse de apa si la intervale mai lungi de timp.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea plantelor de Plerandra elegantissima, acestea prefera spatiile luminoase, amplasarea loc in locuri insorite sau partial umbrite este ideala. Se recomanda amplasarea plantelor de Schefflera elegantissima in locuri unde acestea sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare la orele dupa-amiezii.

Substratul (pamantul) pentru  Dizygotheca elegantissima ’Bianca’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate ridicata, format dintr-un amestec de pamant de gardina, turba si nisip.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, moment in care se recomanda inlocuirea substratului cu un amestec nou si a vasulu de cultura cu unul de dimensiuni mai mari.

Fertilizarea se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si mai rar (o data pe luna) in perioada de repaus, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori.

Inmultirea la Schefflera elegantissima  se realizeaza prin seminte, marcotaj sau butasi. Pentru o inradacinare mai sigura a butasilor, se recomanda folosirea stimulatorilor de inradacinare.

Daunatori: Acarieni, Afide.

Fig. 1 Falsa Aralia (Dizygotheca elegantissima)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Falsa Aralia-Dizygotheca elegantissima: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii