Horticultorul.ro

iul. 12 2017

Ficus lyrata: ingrijire, inmultire

Familia:  MORACEAE

Demumire populara:  Ficus, Ficus cu frunze ca vioara, Ficus cu frunze in forma de lira, Falsul smochin, Smochin lira

Denumire stiintifica: Ficus lyrata

Origine: Ficus lyrata  este originar din Vestul Africii, frunzele lui fiind asemanatoare cu o vioara.

Proprietati ornamentale: Ficusul lyrata este un arbore robust, cu crestere moderata, care abia dupa 10-15 ani ajunte la maturitate. Ficusul poate ajunge la inaltimi de 12-15 m, in mediul natural, sau la 2-3 m, cultivat in apartamente.

La noi in tara Ficus lyrata este cultivat in apartamente, ca planta decorativa prin frunze.

Frunzele sunt obovate (au latimea maxima in treimea superioara a frunzei – asemanatoare cu o vioara), cu nervuri proeminente de la centru pana la margine, usor gofrate, cu lungimea de 10-12 cm si 5-7 cm latime, lucioase, de culoare verde.

Fructul are forma rotunda, culoare verde si dimensiuni de circa 5 cm. Plantele cultivate la ghivece nu fac fructe.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat si format dintr-un amestec de pamant de padure, turba si nisip (sau se poate utiliza pamantul  gata preparat din magazin), cu un pH neutru.

Transplantarea plantelor tinere de Ficus lyrata se poate realuza anual (primavara), iar odata cu cresterea acestora, se poate recurge la inlocuirea substratului de la suprafata ghiveciului.

Udarea se face, preferabil, cu apa ajunsa la temperatura camerei. Ficusul este o planta iubitoare de apa, de aceea udarea se recomanda sa se faca cu regularitate. Intre doua udari, se verifica ca pamantul de la suprafata ghiveciului sa fie uscat. Se recomanda ca in perioada calda a anului, sa se pulverizeze frunzele cu apa, pentru a mentie o umiditate atmosferica optima pentru ficus.

Temperatura pentru Ficus lyrata in perioada de iarna nu trebuie sa scada sub 12°C, in restul anului temperatura optima poate varia intre 15-24°C.

Lumina este factor important pentru cresterea acestui ficus, el prefera spatiile luminoase, dar necesita protectie impotriva actiunii directe a razelor de soare, mai ales la orele pranzului. Ficusul in perioada de iarna suporta si o intensitate mai mica a luminii.

Taierea  pentru stimularea ramificarii, si pentru corectarea coroanei plantei este recomandat sa se faca primavara (cand cantitatea de latex este mai redusa).

Inmultirea  plantelor de Ficus Lyrata se face prin butasi semilgnificati taiati din varful ramurilor (primavara-vara) care se pot pune la inradacinat intr-o sticla cu apa. Butasii se tin 15 minute in apa calduta (30°C) pentru a opri fluxul de latex sau se pot lasa pana ce latexul se usuca. Frunza de ficus se ruleaza si se leaga rulata, este important pentru a reduce evapotranspiratia pe perioada butasirii.

Atentie !!!  Este gresita butasirea ficusului doar dintr-o frunza, frunza va forma radacini dar nu ma creste intrucat nu are nici un punct de crestere „mugure”. Orice butas de ficus trebuie sa contina minimum un ochi „nod”, zona de unde vor aparea noi cresteri.

Taierea Ficusului lyrata se realizeaza pentru a asigura un aspect placut plantei si pentru a limita cresterea acesteia. Pentru a pastra ficusul la dimensiunea dorita, se recomanda taierea lastarilor din partea superioara.

Fertilizarea la Ficus lyrata (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna in perioada primavara si vara si sa se intrerupa in perioada de repaus. Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze (batoane fertilizante de culoare verde), aceste contin ceva mai mult azot.

Boli la Ficus Lyrata:

  • alternarioza (Alternaria spp.);
  • antacnoza (Glomerella cingulata);
  • patarea neagra (Mycosphaerella bolleana).

Daunatorii la Ficus Lyrata sunt: 

  • Paduchi lanosi, testosi, etc;
  • Acarienii (paianjenul rosu, etc.), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie !!!

–        Se recomanda stergerea frunzelor de ficus impotriva parfului cu o carpa umezita.

–        Lipsa apei la ficus determina ingalbeirea frunzelor sau chiar caderea acestora

–        Excesul de apa produce ofilirea plantei, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Fig. 1 Ficus cu frunze ca vioara (Ficus lyrata)

Fig. 2 Ficus cu frunze ca vioara (Ficus lyrata)

Fig. 3 Ficus cu frunze ca vioara (Ficus lyrata), fructe

Fig. 4 Ficus cu frunze ca vioara (Ficus lyrata)

Fig. 5 Ficus cu frunze ca vioara (Ficus lyrata), Cipru – Larnaca

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ficus lyrata: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii