Horticultorul.ro

mart. 25 2020

Fittonia overig: ingrijire, cultivare, inmultire

Familia: ACANTHACEAE

Demumire populara: Fitonia, Planta ca pielea de sarpe, Planta mozaic

Denumire stiintifica: Fittonia overig

Origine: Fittonia overig cuprinde plante originare din America Centrala si America de Sus, mai ales Peru.

Proprietati ornamentale  Fittonia overig este o planta perena, decorativa prin frunze, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 15-20 cm.

Fittonia overig este adesea cultivata ca planta de apartament pentru frumusetea frunzelor ei in ghiceve clasice sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt eliptice, foarte decorative datorita contrastului dintre culoarea verde a frunzei si culoarea alba a nervurilor.

Florile la Fittonia overig sunt de culoare alba, slab decorative, motiv pentru care se recomanda ruperea acestora, pentru a determina cresterea plantei.

Temperatura optima pentru dezvoltarea Plantei mozaic se incadreaza intre 25-28°C. Incaperile cu temperaturi mai mici de 12-15°C, nu sunt recomandate, acestea pot determina caderea frunzelor.

Substratul se recomanda sa fie format dintr-un amestec de turba si nisip, bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive, cu un pH neutru-slab alcalin.

Transplantarea se poate realizeaza primavara, cand radacinile plantelor au umplut in totalitate ghiveciul. Intrucat sistemul radicular al acestor plante este superficial, se recomanda folosirea vaselor cu diametrul mai mare si adancimea mai mica.

Udarea ideala se face folosind apa la temperatura camerei. Udarea Plantei mozaic se face cu cantitati moderate de apa, la intervale regulate de timp, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Pentru udarea pe timpul iernii se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita si marirea intervalelor intre doua udari. Excesul de apa in sol poate duce la caderea masiva a frunzelor si la putrezirea radacinilor plantei.

Lumina – pentru Fittonia overig trebuie sa fie indirecta, aceasta planta trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare, acestea pot cauza incretirea si brunificarea frunzelor.

Inmultirea la Fittonia overig se face prin butasi. Butasii se taie din varfurile plantei, se planteaza in vase cu substrat optim pentru inradacinat, urmand ca 14-20 zile sa apara radacinile.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Fittonia overig se recomanda sa se faca vara, de doua ori pe luna,  folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin frunze.

Boli: Putregaiul; etc.

Daunatori: Afide; etc.

 “Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Planta ca pielea de sarpe (Fittonia overig)

Fig. 2 Planta ca pielea de sarpe (Fittonia overig)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fittonia overig: ingrijire, cultivare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii