Horticultorul.ro

dec. 18 2014

Muscate englezesti – Geranium: ingrijire

GeraniumFamilia: GERANIACEAE

Denumire populara: Muscate englezesti, Geranium

Denumire stiintifica: Geranium spp.

Origine:

Muscatele englezesti (Geranium spp.)  sunt flori ce isi au originea in  Africa de Sud.

Proprietati ornamentale:

Geranium cuprinde peste 260 de specii si cultivaluri. Aceste specii pot fi cultivate in locuri insorite sau semi umbrite. Plantele de Geranium sunt considerate printre cele mai populare flori cultivate.

Frunzele sunt de forma circulara, lungi, despicate, palmate.

Florile sunt formate din cinci petale, colorate in alb, roz, albastru sau violet. Ele apar vara sau la unele specii primavara sau toamna.

Muscata Englezeasca (Geranium spp.) este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta care decoreaza gradinile si jardinierele in timpul verii.

Geranium sunt cultivate atat ca plante de apartament cat si ca plante de gradina. Ele pot fi plantate in ghivece tinute afara, in spatii unde primesc cel putin 6-9 ore de soare pe zi sau direct in sol. In cazul in care dorim plantarea direct in sol, aceasta trebuie sa se realizeze la aceeasi adancime la care era si in ghiveci.

Aceste plante pot fi scoase in spatii deschide doar cand riscul de inghet a trecut.

La Geranium se poate efectua mulcirea, aceasta este recomandata pentru a conserva apa din sol si pentru a evita  scaderea prea mare a temperaturii solului.

Substratul (pamantul) pentru Muscatele Englezesti (Geranium spp.) trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: pamant de frunze, mranita, si nisip. Se pot folosi si amestecurile gata preparate din comert. pH-ul optim pentru aceste plante ar trebui sa fie de 6.2-6.5.

Udarea la Muscatele Englezesti (Geranium spp.) se face moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Daca in urma udarii ramane apa in farfuria ghiveciului, aceasta se va arunca, evitand astfel, putrezirea radacinilor. Plantele mai mari se pot uda zilnic, vara, pentru a evita ofilirea plantei.

Trebuie evitata udarea cu apa pe frunze sau pe flori.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea la Geranium se recomanda sa fie varieze intre 18-24 ºC (vara) si de 12 ºC  in perioada de repaus (iarna).

Lumina este cea mai importanta in procesul de inflorire si ramificatie la Geranium. Acestea fiind plante iubitoare de lumina, ele pot fi amplasate vara in plin soare.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Muscatele Englezesti (Geranium spp.) se poate realiza de 2-3 ori pe luna, in perioada de crestere si sa se intrerupa in perioada de repaus (toamna-iarna).

Se administreaza ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu sau ingrasamant lichid.

Pastrarea florilor de geranium iarna:

Varianta 1: Odata  cu racirea vremii,  plantele de Geranium se muta in locuri adapostite si cu lumina corespunzatoare (solar, sera, holuri luminoase, etc.).  Pe perioada rece sunt suficiente temperaturi  in intervalul 15-20°C,  fertilizarea se poate face o data pe luna sau deloc  si  se rareste mult udatul.  In aceste conditii geranium pot inflorii chiar si iarna. Geranium batrane pastrate in locuri luminoase iarna – se pot taia primavara;

Cea mai buna metoda de a avea plante frumoase si pe timpul iernii este aceea prin care reusim sa mentinem un climat asemanator cu cel exterior ( temperatura intre 15-20°C, lumina si umiditate suficiente).

Varianta 2:  Plantele de Geranium mai pot fi pastrate in timpul iernii si in locuri cu lumina  redusa. In astfel de conditii, lastarii se scurteaza  la 10 cm  lungime, temperaturile variaza intre 7-10°C, iar udarea se face cu cantitati reduse de apa la interval de 2-3 saptamani.

Varianta 3: Pastrarea peste iarna se poate face chiar si la intuneric (in garaje, camere racoroase), in spatii racoroase si un mediu uscat. Primavara, Geranium se tunde, iar in scurt timp acestea vor lastarii.

Inmultirea la Muscatele Englezesti (Geranium spp.): se realizeaza cel mai adesea prin butasi lungi de 10 cm. Sfarsitul verii este perioada optima pentru recoltarea butasilor.

Recoltarea butasilor se face din plante sanatoase care au fost tinute timp de cateva saptamani intr-un mediu uscat.

Inmultirea se mai face si prin seminte.

Bolile muscatelor:  putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul  se combate prin tratamente (stropiri si udari) cu fungicide  botriticide. Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate; Caderea rasadurilor-plantutelor (Pythium spp.); Alternarioza (Alternaria spp.); Bacterioze (Pseudomonas spp.); Rugini, etc.

Daunatorii cei mai intalniti la Muscatele Englezesti – Geranium sunt:

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul, conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati

 1. Geranium maderense;
 2. Geranium F1 Horizon Lavender;
 3. Geranium procurrens;
 4. Geranium x cantabrigiense;
 5. Geranium x magnificum;
 6. Geranium aristatum;
 7. Geranium Nimbus.

Atentie !!!

 • Lumina insuficienta produce decolorarea frunzelor si ingalbenirea tulpinilor;
 • Udarea excesiva duce la putrezirea radacinilor, a tulpinilor si chiar a plantei;
 • O umiditate ridicata produce putregaiul cenusiu, care netratat cauzeaza moartea plantei;
 • Se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute) pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat;
 • Se recomanda ciupirea varfurilor lastarilor deasupra a 3-5 frunze adevarate pentru indesirea plantei. Utilizarea unor hormoni inhibitori de crestere alaturi de ciupire conduc la obtinerea de plante frumoase si dese.
muscate englezesti-Geranium

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Geranium maderense

Fig. 2 Geranium maderense

Geranium maderense

Fig. 3 Geranium maderense

Geranium maderense

Fig. 4 Geranium maderense

Geranium-F1-Horizon Lavender

Fig. 5 Geranium ‘F1 Horizon Lavender’

Geranium-procurrens

Fig. 6 Geranium procurrens

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 7 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 1 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Fig. 8 Muscate englezesti (Geranium spp.)

Geranium-procurrens

Fig. 9  Geranium procurrens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscate englezesti – Geranium: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii