Horticultorul.ro

nov. 30 2015

Ghiocelul comun (Galanthus nivalis): ingrijire, inmultire

Familia: AMARYLLIDACEAE

Demumire populara: Ghiocelul, Ghiocelul comun, Vestitorul primaverii, Clopotele inatampinarea domnului, Sora mai mica a zapezilor, Floare de purificare.

Denumire in Engleza: Snowdrop, Common snowdrop, Candlemas bells

Denumire stiintifica: Galanthus nivalis

Origine: Genul Galantus cuprinde cca. 20 de specii de plante originare din Europa si Sud-Vestul Asiei. In tara noastra Galanthus nivalis  este o specie indigena (creste  spoantan in pajisti si pasuni).

Proprietati ornamentale: Galanthus nivalis este cea mai cunoscuta specie a genului. Ghiocelul comun este cea mai cultivata specie de ghiocei si prima planta care infloreste la inceputul primaverii (planta de primavara).

Ghiocelul este o planta erbacee perena, cu bulbi (mici bruni-negriciosi), decorativa prin flori, ce poate ajunge la o inaltime de 10-15 cm.

Din fiecare bulb pornesc doua sau mai multe frunze si o tulpina (tija florala) de 15-20 cm inaltime, care va purta in partea superioara floarea (Vezi fig.).

Frunzele sunt liniare, sub forma de curea, inguste, de culoare verde-gri.

Inflorirea are loc la sfarsitul iernii – inceputul primaverii (februarie-aprilie). La plantele de un an, inflorirea poate sa nu aiba loc, sau florile pot fi foarte putine. Incepand cu anul al doilea de la plantare inflorirea va fi intensa si constanta.

Florile de ghiocel au forma de clopotel (campanulate), lungimea de 2,5 cm, culoarea alba, segmentele inferioare colorate in verde si miros placut (Vezi fig.).

Ghiocelul comun este o planta ce se cultiva in ghivece, ca floare taiata, in gradini, parcuri, pe marginea aleilor, borduri, rocarii, plantata singura sau in amestec cu alte flori care infloresc devreme.

Dupa trecerea sezonului de inflorire, nu se recomanda taierea frunzelor cat timp sunt verzi,  ele ajutand la devoltarea bulbilor pentru anul urmator.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive. Substratul nu trebuie lasat sa se usuce total nici dupa trecerea frunzelor. pH-ul solului/substratului la Galanthus nivalis poate fi de la slab acid la neutru.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Toamna si iarna se recomanda uadrea Ghiocelului comun cu apa si ingrasaminte specifice, pentru a hrani bulbii din pamant, ajutand la dezvoltarea radacinilor, a plantei si pentru a determina o inflorire bogata anul urmator.

Lumina – pentru Galanthus nivalis este importanta, acesta prefera spatiile luminoase (sub actiunea directa a razelor de soare) sau cele semiumbrite.

Inmultirea se face prin bulbi sau prin seminte.

Bulbii se pot divide primavara (martie-mai) sau toamna (septembrie). Plantarea bulbilor se poate efectua dupa ce au trecut de perioada de repaus in care s-au uscat, sau se divid cand inca  plantele mai au frunze verzi. Bulbii fara frunze se planteaza la o adancime de trei ori mai mare decat dimensiunea bulbului. Dupa plantare se recomanda udarea in jurul acestora.

Semintele se seamana in containere, plantele rezultate vor inflori mult mai greu in comparatie cu cele rezultate din divizarea bulbilor.

Boli si Daunatori: Putregaiul cenusiu, Melcii

Fig. 1 Ghiocelul comun (Galanthus nivalis)

Fig. 2 Ghiocelul comun (Galanthus nivalis)

Fig. 3 Ghiocelul comun (Galanthus nivalis)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ghiocelul comun (Galanthus nivalis): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii