Horticultorul.ro

iul. 31 2017

Obtinerea si ingrijirea Florilor de piatra

 Florile de piatra (Portulaca grandiflora) reprezinta plante originare din America de Sud.

Acestea sunt plante anuale, suculente, cu ramificatii multiple, ce ajung la inaltimi de 20-25 cm.

Inflorirea o perioada lunga de timp (de vara pana toamna), multitudinea de culori ale florilor si usurinta cu care se cultiva sunt motivele pentru care florile de piatra sunt folosite adesea in decorarea gardinilor, rocariilor, ghivecelor sau jardinierelor.

Obtinerea florilor de piatra se realizeaza prin seminte. La semanarea semintelor se va tine cont ca acestea trebuie acoperite cu un strat foarte subtire de substrat/pamant, pentru a nu prelungi perioada de rasarire.

Semintele de flori de piatra se pot seamana in martie, in ghiceve ampalsate in spatii incalzite (pentru a grabi germinarea), urmand ca rasadurile rezultate ajunse la 5-7 cm inaltime, sa se planteze in spatiile dorite. Semintele de flori de piatra se pot semana in aprilie-mai direct in zonele stabilite initial.

Zonele  prefereate de florile de piatra sunt cele luminoase, unde soarele ajunge cu usurinta la plante. Florile de piatra isi deschid florile dor in prezenta soarelui (ele se inchid seara si pe vreme inorata).

Udarea la florile de piatra este foarte importanta, o udare excesiva poate cauza moartea plantelor. Astfel, udarea trebuie realizata cu cantitati reduse de apa si la intervale mari de timp.

Substratul trebuie sa fie nisipos-pietros, cu un drenaj foarte bun, solurile compacte, argiloase cauzeaza o inflorire slaba, o dezvoltarea capricioasa sau chiar putrezirea radacinilor (cand exista exces de umiditate).

Se recomanda culegerea capsulelor cu seminte grupate in functie de culoarea florii, astfel vom putea obtine un covor de flori multicolor.

Pentru a determina indesirea tufelor, se ciupesc varfurile plantelor, care vor diferentia si vor avea un aspect placut, odata cu inflorirea lor.

Florile trecute se inlatura pentru a facilita aparitia altora.

Nerecoltarea capsulelor cu seminte, conduce la aparitia de noi plante in anul urmator, prin auto-insamantare.

Fig. 1 Florile de piatra (Portulaca grandiflora)

Fig. 2 Florile de piatra (Portulaca grandiflora)

Fig. 3 Florile de piatra (Portulaca grandiflora)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Obtinerea si ingrijirea Florilor de piatra

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii