Horticultorul.ro

mart. 15 2020

Iris Katharine Hodgkin: cultivare, ingrijire, inmultire

Familia IRIDACEAE

Denumire populara: Iris ’Katharine Hodgkin’, Iris

Denumire stiintifica: Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’, sin. Dwarf Iris ’Katharine Hodgkin’

Origine: Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’ este o planta originara din partea vestica a Asiei.

Proprietati ornamentale: Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’ este o planta perena de talie mica, cu bulbi, cu  inaltimi de pana la 10-15 cm.

Frunzele sunt tubulare, inguste, cu varf ascutit, de culoare verde-gri, pe fiecare planta regasindu-se cate 2-4 frunze.

Inflorirea la Dwarf Iris ’Katharine Hodgkin’ are loc de primavara (martie-aprilie).

Florile sunt mari, cu petale largi, colorate in albastru deschis cu dungi albastru inchis si pete de culoare galbena la baza.

Florile apar cate una sau doua din fiecare bulb, la inceputul primaverii, urmand ca dupa trecerea florilor sa apara frunzele zvelte.

Substratul trebuie sa fie bine drenat, cu textura mijlocie sau nisipoasa, cu fertilitate moderata si un pH alcalin-neutru. Substratul trebuie sa fie reavan inainte si in timpul infloririi, urmand ca dupa trecerea tuturor florilor sa fie mentinut uscat.

Udarea se realizeaza regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan in perioada dinaintea si din timpul infloririi. Pe timpul verii, plantele de Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’  prefera un sol uscat, impiedicand astfel aparitia bolilor de sol (putregaiurilor).

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Iris ’Katharine Hodgkin’. Acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semiumbrite.

Pe timpul iernii, in zonele cu temperaturi foarte scazute, se recomanda mulcirea plantelor de Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’, folosind frunze uscate, paie sau scoarta de copac.

Inmultirea la Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’ se poate realiza toamna, prin bulbi.

Bulbii se depoziteaza pana la plantare in spatii racoroase si aerisite, iar inainte de planatare se recomanda afanarea primilor 20 cm de sol.

Plantarea bulbilor de  Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’ se face toamna (septembrie-noiembrie), la o adancime de 8-12 cm si o distanta de 8-10 cm intre bulbi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze in perioada de crestere, folosind ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu, stimuland astfel aparitia florilor.

Boli: Putregaiuri bacteriene (Erwinia spp.; Pseudomonas spp.;), Putregaiuri micotice, Viroze; etc.

Daunatori: Musculita albaMelciLimaxAfideNematozi, etc.

Fig. 1 Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’

Fig. 2 Iris reticulata ’Katharine Hodgkin’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Iris Katharine Hodgkin: cultivare, ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii