Horticultorul.ro

mart. 21 2020

Jasminum polyanthum: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: OLEACEAE

Demumire populara: Jasminum, Iasomia, Iasomia alba,  Iasomia de iarna

Denumire stiintifica: Jasminum polyanthum

Origine: Jasminum polyanthum este o planta originara din China, India.

Proprietati ornamentale: Jasminum polyanthum este o planta cataratoare viguroasa (liana), care poate ajunge la 3-6 m lungime, cu aspect de liana, tufa sau se poate palisa pe tutori.

Iasomia (Jasminum polyanthum) este cultivata adesea ca planta de interior (apartament), dar poate fi cultivata si in gradina, vara, avand  conditii optime. In gradini, plantele de Iasomie, se pot cultiva in ghivece (vase de cultura)  sau direct in sol.

Pentru a stimula formarea de lastari laterali si implicit indesirea tufei, se recomanda ciupirea lastarilor tineri.

Primavara, se pot executa taieri pentru corectarea formei plantelor de Iasomie.

Frunzele cresc opuse, ele fiind compuse din 6-7 frunzulite, frunzulita finala fiind cea mai lunga. Frunzele sunt de culoare verde inchis pe partea superioara si verde mai deschis pe cea inferioara.

Inflorirea plantelor de Jasminum polyanthum are loc de la inceputul primaverii.

Florile de Jasminum polyanthum  apar din abundenta pe planta in inflorescente de tip cima, au forma de stea, diametrul de 2 cm, petale de culoare alba la interior si in exterior roz, foarte placut parfumate.

Substratul (pamantul)  poate fi format dintr-un amestec de pamant de flori si nisip, cu un drenaj foarte bun, fertilitate moderata si un pH slab-acid – neutru – slab-alcalin.

Transplantarea se poate realiza primavara, la intervale de 2-3 ani, in vase de dimensiuni mai mari cu un substrat proaspat.

Udarea la Jasminum polyanthum se face diferit in functie anotimp. De primavara pana toamna, in perioada de crestere si inflorire, plantele de Jasminum se uda cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat pamantul sa fie reavan-umed. In perioadele foarte calduroase, se poate  pulverizarea cu apa plantele de Jasminum. Substratul reavan-umed in perioada de crestere este esential pentru a ne asigura ca plantele noastre vor inflori. Excesul de umiditate de la nivelul radacinilor poate conduce la caderea bobocilor florali si chiar la afectarea intregii plante.

Pe timpul iernii, cantitatea de apa folosita la udare se diminueaza si intervalele de udarese maresc.

Temperatura optima pentru Iasomia alba pe timpul iernii poate varia intre 10-13°C, iar temperatura intre 16-19°C este optima pentru inflorirea acestor plante.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de  Iasomie. Jasminum polyanthum prefera spatiile luminoase, ea poate fi amplasata chiar sub actiunea directa a razelor de soare, de dimineata, dar poate tolera si spatiile semiumbrite. Si in perioada rece din an (iarna),  Jasminum trebuie amplasat in spatii luminoase, ferestrele orientate spre Sud sau Vest fiind cele optime.

Inmultirea la Jasminum polyanthum  se realizeaza primavara, prin butasi semilemnificati, de 7-9 cm lungime sau prin marcotaj.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Jasminum polyanthum se poate realiza o data pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte specifice pentru plantele decorative prin flori. De la sfarsitul toamnei si iarna fertilizarea se stopeaza.

Daunatori:

  1. Afidele „Paduchi de plante” (paduchi de frunze);
  2. Paduchii testosi la plante decorative de apartament ;
  3. Paduchi  lanosi sau cosenile fainoase.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Iasomia alba (Jasminum polyanthum)

Fig. 2 Iasomia alba (Jasminum polyanthum)

Fig. 3 Iasomia alba (Jasminum polyanthum)

Fig. 4 Iasomia alba (Jasminum polyanthum)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Jasminum polyanthum: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii