Horticultorul.ro

sept. 09 2015

Macul (Papaver spp.): ingrijire, inmultire

Macul-PapaverFamilia: PAPAVERACEAE

Demumire populara:  Mac, Mac de gradina

Denumire stiintifica: Papaver spp.; etc.

Origine: Genul Papaver cuprinde peste 100 de specii de plante originare din Europa, Asia, si America de Nord.

Proprietati ornamentale – Genul Papaver cuprinde plante erbacee anuale, bienale sau perene ce pot avea inaltimi intre 20-150 cm.

Macul este o floare de primavara, intalnita in categoria florilor de camp (flori spontane), ce creste spontan in areale optime.

Macul de gradina se cultiva pentru decorarea spatiilor verzi (parcuri, gradini), sau ca floare taiata (recoltarea florilor se face atunci cand floarea este in stadiu de boboc).

Frunzele sunt alterne, penat-sectate, de culoare verde, acoperite cu peri.

Florile apar primavara au un diametru de pana la 10-15 cm, sub forma de cupa, simple sau batute (involte), viu colorate intr-o culoare (rosii, galbene, portocalii, roz, albe, albastre) sau bicolore. Ruperea florilor stimuleaza inflorirea timp de mai multe saptamani.

Fructul apare odata cu trecerea florilor, are aspect de capsula (sferica-cilindrica), in interiorul lui gasindu-se semintele mici de culoare gri inchis-negre.

Substratul (pamantul) pentru Mac trebuie sa fie bine drenat, de preferinta argilo-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH ce poate varia de la acid-neutru-alcalin.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat sa se evite excesul de apa in sol.

Temperatura este un factor important in cresterea si aparitia florilor de mac  (Papaver spp.).

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea Macului. Acesta prefera spatiile insorite (luminoase), unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante.

Inmultirea macului se face prin seminte, despartirea tufei si prin butasi de radacina.

Semanarea semintelor de mac se realizeaza la sfarsitul primaverii (lunile mai-iunie) in rasadnite, solarii, urmand ca plantele rezultate sa fie repicate la distante de 50-60 cm (toamna sau primavara urmatoare) in ghivece sau direct in spatiile unde se doreste cultivarea lor. Semanarea semintelor se mai poate realiza si toamna, inaintea primului inghet, urmand ca noile plante sa rasara in primavara urmatoare.

Temperatura optima pentru germinarea semintelor de mac se incadreaza in intervalul 12-14˚C, perioada de germinare  poate fi de  2-3 saptamani.

Intrucat la transplantarea (repicare), planta nu suporta ca sistemul radicular sa-i fie afectat, se recomanda ca semănatul sa se realizeze direct in tavite alveolate.

Inmultirea prin butasi de radacina se realizeaza toamna, butasii rezultati se planteaza in rasadnite pentru inradacinare.

Inmultirea Macului prin despartirea lastarilor (divizarea tufei) se face primavara sau toamna, aceasta metoda trebuie realizata cu multa atentie, doarece radacinile se pot rupe foarte usor.

Fertilizarea se recomanda de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daunatori: Gargarita radacinilor de mac (Stenocarus fuliginosus), Gargarita capsulelor de mac (Ceutorrhynchus macula-alba), Tantarul macului (Dasyneura papaveris), Paduchele negru (Aphis fabae), etc.

Specii si varietati:

  • Papaver orientale – ajunge la inaltimi de cca 100 cm, tulpina si frunzele sunt acoperite cu perisori, florile de dimensiuni mari (12-14cm), viu colorate;
  • Papaver bracteatum – poate ajunge la inaltimi de 100-150 cm, frunzele sunt mari, cu peri, de culoare verde inchis, florile apar la sfarsiul primaverii-inceputul verii, sunt de culoare rosie, cu centrul negru;
  • Macul de gradina (Papaver somniferum) – poate ajunge la inaltimi de 100-120 cm, florile apar vara, solitare,  in varful tijelor florale, petalele colorate in: alb, rosu, roz, lila (Vezi fig.). Semintele lui sunt utilizate in industria alimentara.
  • Macul Rosu (Papaver rhoeas) – specie care creste spontan, se intalneste frecvent in culturile de grau, orz,  pajisti, etc. Ajunge la inaltimi de 80-90 cm, infloreste primavara-vara, florile au petalele colorate in: rosu sau roz in partea superioara, iar la baza cu o pata de culoare neagra (Vezi fig.);
  • Papaver nudicaule – ajung la inaltimi de 30-40 cm, frunzele sunt de culoare verde, florile mari, colorate in galben, alb sau orange (Vezi fig.);
  • Papaver pyrenaicum – are inaltimi de cca. 20 cm,  florile apar vara si pot fi albe sau galbene;
  • Mac albastru Himalayan (Meconopsis betonicifolia)  – florile sunt de culoare albastra;
Macul-Papaver somniferum

Fig. 1 Macul de gradina  (Papaver somniferum)

Macul-Papaver somniferum

Fig. 2 Macul de gradina  (Papaver somniferum)

Macul-Papaver somniferum

Fig. 3 Macul de gradina  (Papaver somniferum)

Macul Rosu -Papaver rhoeas-pasune

Fig. 4 Macul Rosu (Papaver  spp.)

Macul Rosu -Papaver rhoeas-pasune

Fig. 5 Macul Rosu (Papaver rhoeas)

Macul Rosu -Papaver rhoeas-pasune

Fig. 6 Macul Rosu (Papaver rhoeas)

Macul Rosu -Papaver rhoeas-pasune

Fig. 7 Macul Rosu (Papaver rhoeas)

Macul Rosu -Papaver rhoeas-pasune

Fig. 8 Macul Rosu (Papaver rhoeas)

Mac albastru Himalayan-Meconopsis betonicifolia

Fig. 9 Macul  albastru Himalayan (Meconopsis betonicifolia)

Mac albastru Himalayan-Meconopsis betonicifolia-2

Fig. 10 Macul  albastru Himalayan (Meconopsis betonicifolia)

mac roz

Fig. 11 Macul  roz

Macii-Papaver-rosu

Fig. 12 Macul rosu (Papaver orientale)

Macii-Papaver-rosu

Fig. 13 Macul rosu (Papaver orientale)

Macul-Papaver pyrenaicum

Fig. 14 Macul galben (Papaver nudicaule)

Macul-Papaver pyrenaicum

Fig. 15 Macul galben (Papaver nudicaule)

Macul rosu-2

Fig. 16 Macul rosu (Papaver orientale)

Macul rosu-2

Fig. 17 Macul rosu (Papaver orientale)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Macul (Papaver spp.): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii