ian. 05 2019

Papirusul umbrela-Cyperus alternifolius: ingrijire,inmultire

Familia: CYPERACEAE

Demumire populara:  Planta umbrela, Papirusul umbrela

Denumire stiintifica: Cyperus alternifolius

Origine: Papirusul (Cyperus alternifolius) este o planta originara din Madagascar si Mauritius.

Proprietati ornamentale: Papirusul umbrela este o planta perena, cu aspect de tufa, prefera mediile umede, ajunge la inaltimi de 30-70 cm.

Papirusul umbrela este cultivat si ca planta decorativa prin frunze, de apartament sau de gradina (pe timpul verii), necesitand temperaturi si umiditate ridicate chiar si pe timpul iernii.

In perioada calduroasa din an, ghivecele de papirus se pot scoate in gradina-terasa.

Are tulpinile erecte, in varful carora apar frunzele  (10-25) lungi, subtiri, curbate spre baza, de culoare verde, sub forma de umbrela.

Inflorirea la Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius) are loc vara (iulie si august).

Florile apar in grupate in centru frunzelor sunt mici, de culoare verzui-maroniu.

Substratul (pamantul) pentru Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius) trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de flori si nisip. Acesta trebuie mentinut in permanenta umed, umiditatea constanta la nivelul radacinilor, este mediul ideal pentru dezvoltarea Papirusului pitic.

Transplantarea se recomanda sa se faca primavara, numai cand radacinile au ocupat vasul in intregime.

Udarea la Cyperus alternifolius se face zilnic pe toata perioada anului. In perioadele calduroase se recomanda si pulverizarea cu apa pe frunze, pentru a reusi sa pastam o umiditate atmosferica crescuta in jurul plantei.

Temperatura optima pentru Cyperus alternifolius poate varia intre 10-22℃, dar suporta si temperaturi de pana la 5℃, pentru perioade scurte de timp. Expunerea plantelor  la temperaturi scazute pentru o perioada mai lunga de timp, conduce la brunificarea varfurilor plantelor si uscare (moarte).

Pe timpul verii, temperatura optima preferata de Cyperus alternifolius poate ajunge pana la 26-27℃, dar in aceste conditii, trebuie o atentie sporita la nivelul de umiditate din substrat, care tinde sa se usuce mai repede.

Lumina este importanta pentru cresterea optima la Cyperus alternifoliusaceasta planta putand fi ampalsata si in plin soare (temperatura mai mica de 27℃) si in locuri partial umbrite. Amplasarea plantelor de Cyperus alternifolius in spatii intunecate, afecteaza aparitia frunzelor si impiedica inflorirea.

Inmultirea la Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius) se face prin butasi din rozete de frunze (aceste se scurteaza, apoi se aseaza direct in apa pentru a forma radacini), prin separarea tufei, sau prin seminte semanate primavara.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna (primavara si vara) folosind ingrasaminte pentru flori decorative prin frunze.

Daunatori: Acarienii plantelor (paianjeni microscopici), Tripsi.

Fig. 1 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius)

Fig. 2 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius)

Fig. 3 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius), Valencia – SPANIA

Fig. 4 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius), Valencia – SPANIA

Fig. 5 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius)

Fig. 6 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius), Austin – TEXAS, SUA

Fig. 7 Papirusul umbrela (Cyperus alternifolius)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Papirusul umbrela-Cyperus alternifolius: ingrijire,inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii