Horticultorul.ro

aug. 03 2016

Passiflora subpeltata – Passiflora alba: ingrijire

Passiflora subpeltata_150Familia: Passifloraceae

Denumirea populara: Floarea pasiunii, Passiflora alba, Fructul pasiunii

Denumirea stiintifica: Passiflora subpeltata

Origine: Passiflora subpeltata este o planta originara din America de Sud (Mexic)

Proprietati ornamentale: Passiflora subpeltata este o planta exotica, perena, cataratoare (agatatoare), cu crestere rapida, ce poate ajunge la inaltimi de 3-5 m (Vezi fig.).

Passiflora subpeltata este cultivata pentru frumusetea florilor ei in containere (ghivece), amplasate in spatii ferite de inghet (sere, verande), langa ferestrele cu expozitie sudica sau estica.

Passiflora subpeltata poate fi cultivata in vase cu diametrul de 30-40 cm. Daca vasul de cultura are dimensiuni prea mari, planta va avea doar cresteri vegetative, nu va inflori si implicit nu va produce fructe.

Se recomanda taierile primavara sau toamna la plantele care prezinta cresteri excesive. Taierile sunt benefice plantei pentru a avea un aspect compact si pentru a stimula aparitia bobocilor florali.

Frunzele sunt petiolate, trilobate, netede, cu lungimea de 7-10 cm, de culoare verde inchis (Vezi fig.).

Florile la Passiflora subpeltata sunt de forma circulara, cu diametrul pana la 4-5 cm si culoare alb-verzui.

Inflorirea la Passiflora subpeltata are loc de la inceputul verii pana toamna.

Fructul de la Passiflora subpeltata este de forma ovala, cu lungimea de circa 4 cm, de culoare verde sau albastrui acoperit de pruina (Vezi fig.).

Substratul trebuie sa fie bine drenat, cu o umiditate moderata si un pH neutru-slab acid. Pentru plantele cultivate la ghiveci se poate folosi un amestec de turba si nisip.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat la fiecare udare apa trebuie sa treaca prin partea de jos a vasului. Intre doua udari, trebuie lasat ca substratul/solul de la suprafata sa se usuce. Udarea se face cu cantitati reduse de apa si la intervale mai mari, pe timpul iernii, in funtie de temperatura ambientala.

Lumina reprezinta un factor important in cresterea si florirea Passiflorei. Acestea se amplaseaza in spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, iar cele cultivate la ghivece, la ferestrele cu expozitie sudica sau estica.

In perioada calda din an floarea se poate tine afara, in parcuri si gradini, iar in perioada rece (toamna-primavata), floarea se tine in spatii protejate (sere calde, solarii calde, verande, etc.).

Inmultirea la Passiflora subpeltata se poate face prin seminte, butasi (10-15 cm lungine, primavara sau vara) sau marcotaj.

Fertilizarea se recomanda pentru plantele cultivate la container (ghiveci), utilizand ingrasaminte cu o concentratie mai mare de potasiu (K), cu  tehnologiile de fertilizare de la YARA.

Daunatori: Acarienii

Passiflora subpeltata

Fig. 1 Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Fig. 2 Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Fig. 3 Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Fig. 4 Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Fig. 5 Passiflora subpeltata

Passiflora subpeltata

Fig. 6 Passiflora subpeltata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Passiflora subpeltata – Passiflora alba: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii