Horticultorul.ro

dec. 29 2022

Muscata cu frunze de vioara – Pelargonium panduriforme

Familia: GERANIACEAE

Demumire populara: Muscata cu parfum de balsam, Muscata cu frunze de vioara

Denumire stiintifica: Pelargonium panduriforme

Origine: Plantele de Pelargonium panduriforme  sunt originare din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Pelargonium panduriforme este o planta asemanatoare unui arbust, bine ramificata, perena, cu inaltimi de 1-1,3 m.

Tulpinile sunt inalte, cele batrane sunt lemnificate, iar cele tinere sunt moi, de culoare verde.

Frunzele de Pelargonium panduriforme  sunt in forma de inima, divizate in 3-7 lobi inegali, zimtate pe margine, cu peri fini, lungime 10 cm, latime 8 cm, moi, de culoare verde, cu miros specific.

Inflorirea plantelor de Pelargonium panduriforme are loc de la sfarsitul primaverii pana toamna.

Florile cresc grupate in inflorescente, cu petale lungi de culoare roz deschis.

Pentru a oferi plantei un aspect ingrijit si proaspat, se recomanda inlaturarea frunzelor ingalbenite si a florilor ofilite (trecute), stimuland astfel si inflorirea ulterioara.

Pelargonium panduriforme este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta ce decoreaza gradinile, terasele sau balcoanele.

Substratul pentru muscate trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip sau se pot folosi amestecurile gata preparate din comert.

Udarea la Pelargonium panduriforme se face regulat, folosind cantitati moderate de apa, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor, evitand astfel putrezirea radacinilor. Udarea se poate repeta doar cand substratul este uscat la suprafata. Plantele de Pelargonium panduriforme tolereaza bine si perioade secetoase.

Temperatura medie optima pentru cresterea si inflorirea la Pelargonium panduriforme poate varia intre 18-20 º vara, si de 9-10 ºC  in perioada de repaus (iarna). Diferentele de temperatura dintre zi si noapte, pentru o perioada de 2 luni, determina diferentierea mugurilor floriferi.

Lumina are un rol important in procesul de inflorire si ramificare al plantelor de Pelargonium panduriforme. Muscatele sunt plante iubitoare de lumina, ele necesita  spatii luminoase, insorite, dar trebuie protejate de actiunea directa a razelor de soare de la orele pranzului.

Inmultirea la Pelargonium panduriforme se realizeaza cel mai adesea prin butasi semilemnificati, primavara sau toamna, sau prin seminte (semanate toamna).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Pelargonium panduriforme se poate realiza de doua ori pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, si se intrerupe in perioada de repaus (iarna).

La muscate se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu, sau ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

Boli si daunatori

Boli: putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu apare mai ales in conditiile excesului de umiditate;

Daunatorii cei mai intalniti la muscatel sunt: afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Fig. 1 Pelargonium panduriforme

Fig. 2 Pelargonium panduriforme

 

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Muscata cu frunze de vioara – Pelargonium panduriforme

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii