Horticultorul.ro

feb. 08 2016

Plantarea bulbilor de Begonie primavara

Plantarea bulbilor de BegonieUnele specii de  Begonii  (Begonia tuberhybrida) sunt plante cu tubercului (bulbi – este gresit dar des folosit), adesea cultivate ca plante anuale. Ele sunt cultivate ca plante de exterior, decorative prin flori,  plantate in gradini, parcuri (ronduri, rabate, mozaicuri, borduri), ghivece, cosuri suspendate sau jardiniere.

Begoniile au nevoie de o perioada de repaus (iarna), aceasta perioada fiind parte componenta a ciclului de viata a acestei plante.

Tuberculii de Begonie intra in vegetatie cand temperatura exterioara ajunge la 18°C (aprilie).

Temperaturile optime pentru begonii se incadreaza in intervalul 15-27°C.

Alegerea spatiilor de cultura (stabilirea zonei in gradina sau amplasarea ghivecelor) a Begoniilor se face prin identificarea zonelor cu semiumbra (partial umbrite) si cu o ventilatie buna a aerului.

Verificarea bulbilor (alegerea bulbilor) – se face primavara prin inlaturarea bulbii putreziti,  sau uscati.

Pregatirea terenului in vederea plantarii bulbilor de Begonie, se face primavara folosind cazmaua (se sapa la cazma). Se marunteste solul si se niveleaza cu o sapa, grebla sau motocultorul echipat cu freza.

Pentru plantele cultivate in ghivece sau jardiniere, se poate folosi un substrat universal pentru plante cu flori,comercializat din magazine.

Plantarea bulbilor de Begonie se realizeaza primavara (martie) in ghivece amplasate in spatii protejate (sere calde, solarii incalzite, balcoane incalzite, verande incalzite). Bulbii plantati in ghivece sau tavi, umplute cu pamant sunt ținuți in incaperi cu temperatura de 20°C, urmand ca dupa 3 saptamani sa apara lastarii tineri. Aceasta metoda determina intrarea in vegetatie mai devreme si implicit o inflorire mai timpurie.

Intructa Begonia este o planta sensibila la temperatiri scazute, plantarea tuberculilor direct in gradina si scoaterea florilor cultivate in serele incalzite, se poate face in luna mai (dupa 10 mai) cand riscul inghetului sau a brumelor a disparut total.

Plantarea bulbilor (tuberculilor) de Begonie se realizeaza la o adancime mica in sol/substrat, astfel incat  deasupra tuberculilor sa fie cel mult 1-2,4 cm de pamant/substrat.

Bulbii de Begonii trebuie plantati cu partea concava (zona mai joasa din bulb) in sus.

Plantarea la ghiveci se face in ghivece cu diametru de 15 cm pentru 2 tuberculi mici (3-6 cm diametru). In functie de marimea tuberculului trebuie sa avem intre 15-30 cm intre acestia.

Plantarea in gradina/parc  a florilor/tuberculilor se face la 15-30 cm (sau mai mult in functie de vigoarea speciei/soiului sau de marimea tuberculului) intre  plante/rand si intre randuri.

Tasarea solului langa bulbii proaspati plantati se face cu blandete, astfel incat substratul sa ia contact direct cu tuberculii.

Udarea se realizeaza dupa plantarea tuberculilor, cu o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul trebuie mentinut reavan. Se recomanda udarea imprejurul tuberculilor, astfel incat in interiorul zonei concave sa nu stagneze apa.

Fertilizarea se face  cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Primele flori la begonii apar la  12-14 saptamani de la plantare.

Fig. 1 Plantarea tuberculilor de Begonie

Fig. 1 Plantarea tuberculilor de Begonie

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Begonie primavara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii