Horticultorul.ro

feb. 12 2016

Plantarea  bulbilor de Zambile toamna

Plantarea  bulbilor de Zambile toamnaZambilele  (Hyacinthus orientalis) sunt  cuprinse in categoria florilor de primavara care se planteaza toamna, datorita perioadei lor de inflorire (primavara), ele preferand spatii de cultura luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Zambila este cultivata adesea in gradini, parcuri,  ghivece sau ca floare taiata.

Zambilele se inmultesc  prin bulbi, cand acestia se gasesc in perioada de repaus. Bulbii de zambile sunt bulbi pereni, acestia se epuizeaza dupa mai multi ani (mai multe sezoane de vegetatie).

Pe perioada iernii, bulbii de Zambile suporta temperaturile scazute. Bupa 3-4 ani bulbii de zambile se scot din pamant.

Scoaterea din pamant a bulbilor de Zambile are loc vara, dupa ce frunzele plantelor s-au uscat in proportie de 70-80%. Bulbii scosi se curata, se sorteaza in functie de marime  si se depoziteaza in spatii calde (cu temperatuti peste 18°C) si uscate pana toamna.

Plantarea bulbilor de dimensiuni mari (8 cm) se face toamna (septembrie-octmbrie)  in locurile destinate cultivarii lor  iar acestia vor inflorii in primavara urmatoare.

Bulbii de dimensiuni mici  se planteaza in spatii destinate cresterii acestora in dimensiuni, unde se vor dezvolta timp de 3 ani pana ajung la maturitate (8 cm) si pot avea flori.

Substratul optim pentru cultivarea bulbilor de Zambile trebuie sa fie bine drenat si cu o fertilitate moderata. Pentru cultura bulbilor in ghivece se recomanda utilizarea unui substrat universal din comert, dedicat plantelor cu flori.

 Pregatirea terenului inainte de plantarea bulbilor de Zambile se face folosind cazmaua. Pamantul se sapa, se marunteste, se niveleaza (cu grebla sau motocultor cu freza), urmand  ca mai apoi sa se execute gaurile pentru plantarea bulbilor cu plantatorul de bulbi.

Pregatirea bulbilor pentru plantare se face prin imbaierea acestora 30-60 minute in solutii de insecticide si fungicide – botriticide.

Adancimea de plantare a bulbilor de Zambile este intre 8-10 cm, iar distanta de plantare intre plante de 15-20 cm.

Tasarea solului se realizeaza dupa plantarea bulbilor, prin apasarea blanda a substratului in jurul bulbilor pentru a realiza un contact intim intre bulbi si sol.

Udarea se face dupa plantarea bulbilor folosind cantitati suficiente de apa (trebuie un sol-substrat reavan), urmand ca urmatoarele udari sa se faca, dupa o verificare initiala a substartului (pentru a evita un exces de umiditate in sol).

Fertilizarea bulblor de Zambile se face folosind ingrasaminte hidrosolubile, granulate cu eliberare prelungita (cu incorporare la plantare – starter), odata cu intrarea bulbilor in vegetatie si apoi la formarea bobocilor.

Plantarea  bulbilor de Zambile toamna

Fig.1   Plantarea  bulbilor de Zambile (Hyacinthus orientalis) –  toamna

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea  bulbilor de Zambile toamna

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii