Horticultorul.ro

ian. 04 2019

Platycerium hillii: ingrijire, inmultire

Familia Polypodiaceae

Denumirea stiintificaPlatycerium hillii

Origine: este o feriga epifita originara din Australia

Proprietati ornamentalePlatycerium hillii este o feriga epifita, ce poate ajunge la inaltimi de 60-90 cm. Aceasta este o planta decorativa prin frunze, adesea cultivata ca planta de apartament in ghivece sau cosuri suspendate.

Frunzele la Platycerium hillii sunt de doua tipuri. Cele de la baza sunt sterile, plane, aproape rotunde, de culoare verde, ce devin maronii cand imbatranesc si se strang formand la baza plantei un scut rotund in care se depoziteaza apa. Al doilea tip de frunze sunt fertile (asemanatoare coarnelor de cerb), mai inguste decat cele bazale. Frunzele fertile prezinta spori pe partea inferioara, sunt lobate si au o pozitie erecta.

Temperatura  optima pe timpul verii pentru feriga Platycerium hilliipoate varia intre 16-25°C, iar pentru sezonul rece (iarna), se recomanda ca temperatura sa nu scada  sub 10°C. Pentru perioada calda a anului se recomanda pulverizarea cu apa a plantelor, pentru a mentine o umiditate atmosferica moderata in jurul lor.

Udarea la feriga Platycerium hillii in perioada de crestere, se face folosind cantitati moderate de apa, lasand ca substratul din partea superioara a ghiveciului sa se usuce intre doua udari. In perioada de repaus, udarea se realizeaza mai rar, prin imersie, deoarece planta acopera cu frunzele sale bazale intregul ghiveci.

Lumina pentru feriga  Platycerium hillii trebuie sa fie indirecta, aceasta planta trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare, pentru a evita arsurile pe frunze.

Substratul pentru feriga Platycerium hillii trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba si muschi. Intrucat planta este epifita, aceasta este vanduta crescand pe o ramura de copac sau in scoarta. Transplantarea acesteia se poate face folosind cosuri de lemn, suspendate, umplute cu un amestec de: scoarta, turba si muschi.

Inmultirea se poate realiza la plantele mature prin spori sau prin separarea puilor aparuti.

Fertilizarea se poate realiza doar la plantele mature, in perioada de crestere (primavara-vara), la interval de 30-40 zile.

Daunatori: Paduchi testosi, Afide

Fig. 1 Platycerium hillii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Platycerium hillii: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii