Horticultorul.ro

mai 29 2019

Polyscias fabian: ingrijire, intretinere

Familia: ARALIACEAE

Denumire stiintifica: Polyscias fabian

Denumire populara: Gutuiul de camera

Origine: este o planta originara din insulele sudice ale Oceanului Pacific (Noua Zeelanda).

Proprietati ornamentale: Polyscias fabian este o planta perena cu aspect de arbust, cu crestere  moderata si aspect compact, ce poate ajunge la inaltimi de 1-1,5m.

Polyscias fabian este cultivata la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele apar de-a lungul ramurilor, au dimensiuni mari, forma rotunjita si culoare verde lucios, Vezi fig. Pentru a mentine un aspectul lucios al frunzelor, se recomanda stergerea frunzelor de praf la intervale regulate de timp.

Menținerea aspectului placut al plantelor de Polyscias fabian consta in ajustarea sau corectarea formei plantei prin tăieri efectuate anual, primăvara.

Lumina este un factor foarte important pentru cresterea plantelor de Polyscias fabian, aceasta prefera spatiile cu lumina moderata sau indirecta, ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea la Polyscias fabian se realizeaza regulat, folosind apa in cantitati moderate, fara a determina exces de umiditate in substrat, momentul optim de udare fiind acela cand substratul de la suprafata este uscat.

Pentru mentinerea umiditatii atmosferice optime, mai ales in perioadele calde din an,  se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze. Aerul uscat din incapere poate cauza caderea frunzelor.

Temperatura minima tolerata de Polyscias fabian pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 16°C.

Substratul (pamantul) pentru  Polyscias fabian trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate ridicata.

Fertilizarea se poate realiza la intervale de 3 saptamani, in perioadele de crestere, folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze. In intervalul toamna-iarna nu vom fertiliza, urmand ca in primavara (dupa 21 martie) sa reluam fertilizarea.

Daunatori: AcarieniAfide, etc.

Fig. 1 Gutuiul de camera (Polyscias fabian)

Fig. 2 Gutuiul de camera (Polyscias fabian)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Polyscias fabian: ingrijire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii