iun. 08 2015

Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta-Indian SummerFamilia: ASTERACEAE

Demumire populara: Ochi Negru Susan, Margareta glorioasa, Margareta galbena.

Denumire stiintifica: Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Origine: Rudbeckia hirta este o planta originara din Estul si Centru SUA (este floarea statului Maryland ). Genul Rudbeckia  cuprinde cca. 20-30 specii de plante: anuale, bienale sau perene.

Proprietati ornamentale:  Rudbeckia hirta este o planta bienala, a carei inaltime poate varia intre 50-100 cm, cultivata pentru frumusetea florilor ei (Vezi fig.).

Frunzele sunt situate de-o parte si alta a tulpinilor verticale (in special la baza), alungite, de culoare verde, acoperite cu perisori.

Florile sunt mari (7-10 cm diametru), cu petale de culoare galben-auriu si centru de culoare neagra. Acestea au aspect de margatere si datorila culorilor lor foarte puternice atrag albinele, fluturii si pasarile mici. Inflorirea are loc de vara pana toamna (iulie-septembrie), florile rezista timp de 4-5 saptamani. Se recomanda taierea florilor uscate, pentru un aspect placut al plantei si pentru a determina aparitia de noi cresteri.

Utilizare:

Rudbeckia hirta „Indian Summer”  este cultivata pentru decorarea gradinilor, teraselor sau se poate planta in ghivece (containere).

Rudbeckia hirta se cultiva si ca planta pentru flori taiate, ea fiind utilizata in aranjamentele florale.

Substratul (pamantul) pentru Rudbeckia hirta „Indian Summer” se recomanda sa fie bine drenat, fertil, luto-nisipos cu un pH ce poate varia de la slab acid-neutru-slab alcalin.

Udarea trebuie sa se realizeze cu cantitati moderate de apa, astfel incat substartul sa fie mentinut reavan in perioada de inflorire. In perioada de crestere udarea trebuie facuta cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa nu se usuce la suprafata.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea acestei plante. Rudbeckia hirta „Indian Summer” trebuie amplasata sub incidenta directa a razelor de soare sau in spatii semi-umbrite. Ghivecele trebuiesc amplasate in spatii luminoase, cu expozitie sudica sau vestica.

Inmultirea  se face prin seminte. Semanarea semintelor se poate face primavara (sfarsit de aprilie) direct in gradina, sau mai devreme in spatii protejate (sera, solar, etc.).

Intrucat semintele au nevoie de lumina pentru a putea germina, se recomanda dupa semanare, presarea usoara a semintelor pe substratul de plantare, nu acoperirea cu un stat nou de substrat.

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 1 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 2 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 3 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 4 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 5 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 6 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 7 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Rudbeckia hirta "Indian Summer"

Fig. 8 Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rudbeckia hirta „Indian Summer”

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii