dec. 27 2013
Scindapsus – Iedera Diavolului: sfaturi ingrijire, inmultire
Demumire populara: Iedera Diavolului, Potos
Denumire stiintifica: Scindapsus spp. sin. Epipremnum aureum
Origine: Scindapsus cuprinde plante originare din padurile tropicale din Sud-Estul Asiei si Nordul Australiei. In zonele temperate Scindapsus este cultivata ca planta de apartament.
Proprietati ornamentale: Scindapsus sunt plante cataratoare, ce pot ajunge la 1-2 m inaltime. Frunzele au forma de inima sunt lucioase, de culoare verde cu pete si dungi albe, galbene sau argintii.
Deoarece Scindapsus ramifica greu, se recomanda plantarea mai multor plante intr-un ghiveci.
Scindapsus poate creste ca si planta atarnatoare sau se poate palisa.
Substratul (pamantul) pentru Scindapsus trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip.
Transplantarea se recomanda sa se faca primavara, atunci cand radacinile plantei au ocupat aproape in intregime ghiveciul.
Udarea la Scindapsus se face cu moderatie atat vara cat mai ales iarna, astfel incat substratul sa fie reavan-uscat. Se recomanda ca intre doua udari sa se astepte uscarea pamantului de la suprafata. In perioada calda a anului se poate pulveriza cu apa pe frunze.
Temperatura minima pentru Scindapsus pe timpul iernii poate sa varieze intre 10-15℃ iar vara temperatura optima poate varia intre 22-26℃. O temperatura sub 10℃ poate cauza foarte mult plantei.
Lumina este importanta pentru colorarea frumoasa a frunzelor de Scindapsus. Aceasta are nevoie de lumina dar trebuie ferita de razele soarelui. Coloritul frumos al frunzelor dispare daca lumina este insuficienta.
Inmultirea la Scindapsus se face prin butasi prelevati din tulpinile plantei sau prin marcotaj.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara) cu ingrasamant specific pentru plantele decorative prin frunze. Se recomanda utilizarea de ingrasamintelor cu eliberare lenta-controlata-prelungita care au diverse formulari (batoane, granule, tablete, etc.).
Daunatori:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Scindapsus aureus – este cultivata mai ales ca specie taratoare de Scindapsus, ca liana care poate ajunge la 1-2 m lungime (Vezi fig.);
- Scindapsus pictus – are tulpina supla, carnoasa, frunzele alungite (Vezi fig.).
ATENTIE !!!
- Udare excesiva, mai ales in perioada rece a anului, poate duce la ingalbenirea frunzelor, caderea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei;
- Brunificarea frunzelor este cauzata de aerul prea uscat din incapere, se recomanda pulverizarea cu apa a plantei;
- Temperatura mai mica de 10℃ determina incretirea frunzelor.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Scindapsus – Iedera Diavolului: sfaturi ingrijire, inmultire