Horticultorul.ro

sept. 12 2019

Sedum farinosum: ingrijire, inmultire

Familia: CRASSULACEAE

Denumire populara:  Sedum, Iarba grasa,  Floare grasa

Denumire stiintifica: Sedum farinosum 

Origine Sedum farinosum este o planta originara din insula Madeira (Portugalia).

Sedum farinosum este cultivata ca planta de apartament, dar si ca planta de exterior plantata in: jarniniere, rocarii, stancarii, ca planta acoperitoare de sol, etc.

Proprietati ornamentale – Sedum farinosum  este o planta erbacee perena, cu crestere compacta, cu tulpini erecte si frunze suculente, ce poate ajunge la  inaltimi de pana la 15 cm.

Frunzele sunt simple, ovale, carnoase, de culoare gri deschis-rosietice.

Florile apar vara (iunie-august) pe tijele florale, ce pot ajunge pana la 8 cm inaltime, grupate in inflorescente mici, stelate, cu diametru de 12 mm si culoare alba.

Substratul (pamantul)  pentru Sedum farinosum  trebuie sa fie bine drenat, afanat, nisipos, cu fertilitate medie si un pH slab acid-neutru-alcalin. Se recomanda folosirea unui substrat specific plantelor suculente si cactusilor.

Transplantarea pentru plantele cultivate in ghivece se poate face primavara, daca radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura. Se recomanda folosirea vaselor mai putin adanci.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan. Udarea se repeta cand substratul de la suprafata s-a uscat, iar iarna, udarea se cu cantitati mai reduse de apa si la intervale mai mari de timp.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Sedum farinosum. Acestea prefera spatiile luminoase, ferite de actiunea directa a razelor de soare  la orele amiezii.

Inmultirea  la Sedum farinosum  se face prin divizarea tufei, butasi sau seminte.

Divizarea tufei se poate realiza primavara (aprilie-mai) la plantele mature.

Inmultirea prin butasi (8-10 cm) se realizeaza la inaputul verii, prin taierea varfurilor tulpinilor, care se planteaza intr-un amestec de turba si nisip pana la inradacinare.

Inmultirea prin seminte se poate realiza toamna, semanarea semintelor avand loc in sere reci.

Fertilizarea se realizeaza de primavara pana toamna, o data pe luna, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide specifice plantelor suculente.

Daunatori: Melci, Limax, etc.

Fig. 1 Sedum farinosum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sedum farinosum: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii