Horticultorul.ro

aug. 10 2019

Sedum nussbaumerianum: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: CRASSULACEAE

Denumire populara:  Sedum, Sedum auriu

Denumire stiintifica:  Sedum nussbaumerianum

Origine Sedum nussbaumerianum este o planta originara din Mexic.

Sedum nussbaumerianum este cultivata atat ca planta de apartament cat si ca planta de exterior plantata in: jarniniere, rocarii, stancarii, ca planta acoperitoare de sol, etc.

Proprietati ornamentale – Sedum nussbaumerianum este o planta erbacee perena, compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de pana la 20 cm si o intindere de 90 cm.

Tulpinile sunt carnoase, rosietice si frunzele dispuse sub forma de rozeta, ce ajunge pana la 6-7 cm diametru.

Frunzele sunt suculente, lungi (3-4 cm), orientate cu varful in sus, de culoare galben-verzui (la umbra) sau rosu-auriu (cand plantele sunt amplasate in soare).

Florile apar primavara, grupate in inflorescente, au forma de stea, culoarea alba si un parfum usor.

Substratul (pamantul)  pentru Sedum nussbaumerianum trebuie sa fie bine drenat, afanat, nisipos, cu fertilitate medie si un pH slab acid-neutru-alcalin. Se recomanda folosirea unui substrat specific  pentru plantele suculente si cactusi.

Transplantarea plantelor cultivate in ghivece se poate face primavara, daca radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan. Udarea se repeta la 7-10 zile sau cand substratul de la suprafata s-a uscat. Iarna, udarea se face la intervale mai mari de timp si cu cantitati mai reduse de apa.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Sedum nussbaumerianum. Acestea prefera spatiile luminoase, insorite, dar le poate tolera si pe cele semiumbrite.

Inmultirea  la Sedum nussbaumerianum se face prin divizarea tufei sau prin butasi.

Inmultirea prin butasi (8-10 cm) se realizeaza prin taierea varfurilor tulpinilor, care se planteaza intr-un amestec de turba si nisip pana la inradacinare.

Fertilizarea se realizeaza de primavara pana toamna, o data pe luna, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide specifice plantelor suculente.

Daunatori: Melci, Limax, etc.

Fig. 1 Sedum nussbaumerianum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sedum nussbaumerianum: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.