Horticultorul.ro

oct. 21 2021

Sempervivum montanum

Familia: CRASSULACEAE

Denumire stiintifica: Sempervivum montanum

Denumire populara: Urechelnita, Urechelnita  de munte, Argintura, Urechiusa de stanca, Urechea iepurelui, Iarba ciutei, Iarba lupului, Verzisoara, Gaina cu pui

Origine: este o planta originara din Europa Sudica si Centrala.

Proprietati ornamentale: Sempervivum montanum este o planta suculenta perena, cu inaltimi reduse si intinderi mari, ea producand foarte multe rozete.

Frunzele sunt carnoase, suculente, oval-eliptice, sesile (fara petiol), dispuse sub forma de rozeta (7-8 cm diametru), de culoare verde mat.

Sempervivum montanum este cultivata la noi in tara ca planta suculenta de apartament sau gradina, decorativa prin frunze. Aceasta planta este usor de cultivat, intrucat nu necesita o atentie sporita, nevoile de intretinere fiind minime.

Inflorirea plantelor de Sempervivum montanum are loc vara,  iunie-august.

Florile apar la plantele mature, in varful tulpinii florifere, inalte de 20-25 cm, au aspect de stea si culoare violet.

Plantele de Sempervivum montanum infloresc dupa 2-3 ani, timp in care ele continua sa produca pui, fiecare planta  infloreste o singura data, apoi moare.

Temperatura pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 12-15°C, aceasta fiind importanta pentru aparitia florilor in urmatorul an.

Udarea la Sempervivum montanum se realizeaza la intervale mari de timp, o data la 2 saptamani in perioada calda  a anului, si mai rar, iarna. Cantitatea de apa folosita pentru udare trebuie sa fie redusa, plantele de Sempervivum montanum prefera un substrat  uscat, (fiind foarte rezistente la seceta), excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza putrezirea radacinilor sau chiar moartea plantelor.

Lumina este un factor foarte important pentru plantele de Sempervivum montanum, acestea prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante. Pentru plantele cultivate in apartamente, se recomanda amplasarea ghivecelor pe pervazele cu expozitie estica sau vestica.

Substratul (pamantul) pentru Sempervivum montanum trebuie sa fie bine drenat, fomat dintr-un amestec de pamant de flori si nisip sau un mix pentru plante suculente.

Pentru plantele de Sempervivum montanum cultivate la ghiveci, se recomanda amplasarea la baza vaselor a unui strat de pietris, pentru a facilita eliminarea excesului de apa.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor suculente.

Inmultirea la Sempervivum montanum se realizeaza prin separarea rozetelor (primavara sau la inceputul verii).

Transplantarea plantelor de Sempervivum montanum  se poate realiza vara, lasand  substratul sa se usuce perfect. Se vor indeparta bucatile uscate de radacini si vom aseza planta cu grija intr-un nou substrat.

Fig. 1 Sempervivum montanum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sempervivum montanum

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii