Horticultorul.ro

ian. 10 2022

Spathiphyllum wallisii: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Spatifilum, Crinul Pacii

Denumire stiintifica: Spathiphyllum wallisii

Origine: Spathiphyllum wallisii este o planta originara  din Columbia si Venezuela.

Proprietati ornamentale: Spathiphyllum wallisii este o planta rizomatoasa erbacee perena,cu aspect de tufa deasa, cu inaltimi de 25-30 cm.

Spathiphyllum wallisii este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze si flori.

Frunzele sunt ovate si acuminate, lung petiolate (12-15 cm), lucioase, cu nervuri evidentiate si culoare verde inchis.

Florile apar in varful tijei florale, lungi de 20-25 cm, sunt formate dintr-o bractee, asemanatoare unei petale de culoare alba şi o inflorescenta de culoare crem. Înflorirea se produce primavara si toamna.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie fibros, format dintr-un amestec de turba, pamant de padure si nisip.

Transplantarea se poare realiza primavara, cand radacinile plantelor de Spathiphyllum wallisii  au ocupat in intregime vasul de cultura.

Udarea se face regulat, folosind cantitati  moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a determina exces de umiditate la nivelul radacinilor. In perioada de iarna, sau cand temperatura scade la 15°C, cantitatea de apa folosita la udare se reduce. Deoarece Spathiphyllum-ul prefera o umiditate atmosferica crescuta, se recomanda in perioada calda a anului, pulverizarea cu apa pe frunze.

Temperatura optima pentru Spathiphyllum wallisii in perioada de iarna trebuie sa nu scada sub 14-15°C, iar vara preferă temperaturi ce pot varia intre 19 si 32°C. O temperatura sub 10°C, poate afecta plantele de Spathiphyllum wallisii.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea Spathiphyllum wallisii. Aceasta preferă spatiile luminoase, dar trebuie ferita de razele  soarelui, dar le tolereaza si pe cele semiumbrite. Vara, plantele pot fi tinute si afara, intr-o zona de semiumbra.

Inmultirea la Spathiphyllum wallisii se poate realiza prin divizarea tufei, fiecare noua planta trebuie sa aiba cel putin trei frunze.

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se va  intrerupe in perioada de repaus (perioada rece din an). Se vor administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Daunatori: Paduchi testosi si paduchii lanosi.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Spathiphyllum wallisii

Fig. 2 Spathiphyllum wallisii

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Spathiphyllum wallisii: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii