Horticultorul.ro

aug. 05 2015

Verbena hybrida: ingrijire, inmultire

Verbena hybridaFamilia: VERBENACEAE

Demumire populara:  Verbena, Urzicuta,  Sporici, Verbena de gradina

Denumire stiintifica: Verbena hybrida

Origine: Verbena hybrida este o planta originara din America Centrala si de Sud (Brazilia, Peru).

Proprietati ornamentale –  Genul Verbena cuprinde peste 150 specii de plante anuale si perene.

Verbena este o planta erbacee perena, cu crestere rapida, bine ramificata, ce poate ajunge la inaltimi pana la 30-50 cm (varietatile erecte) si 20-30 cm (varietatile curgatoare).

In arealele de origine este cultivata ca planta perena de scurta durata sau ca planta anuala.

Tulpinile sunt puternic ramificate, erecte cu inaltimi de 30-40 cm, sau taratoare ce ajung la 20 cm inaltime.

Frunzele sunt mici, sesile, aspre, oblonge, dintate pe margine, de culoare verde inchis-gri.

Florile apar de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii (inceputul toamnei), sunt mici, grupate in inflorescente rotunjite, formate din 5 petale, unicolore in: alb, albastru, violet, rosu, roz, sau bicolore (Vezi fig.). Florile de la Verbena hybrida sunt placut mirositoare.

Se recomanda inlaturarea florilor ofilite si uscate, pentru a determina aparitia de noi flori.

Verbena este o planta cultivata pentru decorarea spatiilor verzi, parcurilor, gradinilor, in ghivece sau cosuri suspendate. Aceasta planta se poate cultiva in amestec cu specii de Petunii sau Solanum.

Substratul (pamantul) pentru Verbena hybrida trebuie sa fie bine drenat, afanat, usor (nisipos), cu fertilitate moderata. Solurile argiloase si umede determina doar cresterea la Verbena hybrida, nu si inflorirea.

Substratul cu o fertilitate scazuta poate fi tolerat de catre Verbena, dar intr-un substrat bogat in materie organica, aceasta va avea o inflorire bogata.

Udarea se realizeaza constant, cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan, perioadele secetoase stopeaza cresterea si inflorirea, determinand formarea semintelor.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea plantei de Verbena. Aceasta prefera spatiile insorite (luminoase) sau semiumbrite, unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante (cel putin 8-9 ore pe zi).

Temperatura la pragul de bruma si inghet afecteaza aceasta floare, iar daca temperaturile scad  sub -7 ºC  determina moartea plantei.

Inmultirea  se face prin seminte sau butasi.

Semintele de Urzicuta se seamănă la sfarsitui iernii (februarie) in spatii protejate, ele germinand in cca. 15-25 zile la o temperatura de 15-18 ºC. Plantutele rezultate se repica individual in ghivece (dupa 3 saptamani de la rasarire), iar in luna mai le plantam afara, in spatiile unde se doreste cultivarea acestora.

Florile apar la aproximativ 25-30 zile de la repicare (luna iunie).

Butasii se recolteaza la finele verii sau toamna (august-septembrie), se  planteaza pentru inradacinare in ghivece tinute in sere luminoase pana primavara urmatoare (luna mai).

Se recomanda ciupirea plantelor noi cand acestea au 5-6 frunze adevarate, pentru a determina ramificarea si obtinerea unor tufe compacte.

Fertilizarea se recomanda primavara cand planta are cca. 10 cm inaltime, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli: Putregaiuri, Bacterioze (Pseudomonas spp.), Manari, etc.

Daunatori: Afide, Acarieni, etc.

Verbena hybrida

Fig. 1 Verbena hybrida

Verbena hybrida

Fig. 2 Verbena hybrida

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Verbena hybrida: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii