Horticultorul.ro

sept. 07 2015

Zorele (Ipomoea spp.): ingrijire, inmultire

Zorele-Ipomoea-150Familia: CONVOLVULACEAE

Demumire populara:  Zorele, Norele

Denumire stiintifica: Ipomoea spp.

Origine: Genul Ipomoea cuprinde peste 500 specii de plante originare din America Centrala si Mexic.

Proprietati ornamentale – Zorelele sunt plante erbacee anuale sau perene cultivate pentru decorarea gardurilor, zidurilor sau realizarea pergolelor.

Zorelele sunt plante agatatoare de gradina cu crestere rapida, unele specii ajungand si pana la 10 m inaltime (Ipomoea horsfalliae, Ipomoea digitata).

Tulpinile in functie de specie pot fi: volubile, ramificate (de la baza), pubescente, de inaltimi diferite intre 3-10 m.

Frunzele sunt diferite in functie de specie, acestea pot fi: ovate, cordiforme, palmate, lung-petiolate sau nepetiolate, ondulate de dimensiuni diferite (pana la 10 cm).

Florile in functie de specie apar de primavara pana toamna. Florile la Zorele au forma de palnie – trompeta, colorate diferit in functie de specie: alb, rosu, violet, albastru (culori mai inchise pe margine), iar centru de culoare alba sau culori deschise.

Se recomanda inlaturarea florilor ofilite si uscate, pentru a determina aparitia de noi flori.

Substratul (pamantul) pentru Zorele trebuie sa fie nisipos, bine drenat, cu un pH ce poate varia de la acid-neutru-alcalin.

Substratul cu o fertilitate scazuta este tolerat de catre Zorele, dar intr-un substrat bogat in materii organice, acestea vor  avea o inflorire abundenta.

Udarea se realizeaza cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie reavan, iar intre doua udari substratul se poate usca la suprafata.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea Zorelelor. Acestea prefera spatiile insorite (luminoase), cu expozitie sudica,  unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante.

Inmultirea  zorelelor se face prin seminte.

Semintele se seamana primavara (aprilie-mai), direct in locurile de cultura (gradina). Semintele germineaza in maxim  2-3 saptamani de la semanat, daca temperaturile trec de  18˚C.

Fertilizarea se face primavara si vara, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile sau cu eliberare prelungita pentru plante decorative prin flori.

Daunatorii: Acarienii plantelor, etc.

Specii si varietati:

Ipomoea purpurea – frunzele sunt: alterne, ascutite, cordiforme, intregi, petiolate, acoperite cu perisori;  florile apar de vara pana toamna, au forma de palnie (lungime 4-5 cm, latime 3-4cm), de culoare alba, violet, rosie, grupate in raceme sub forma de umbela (pana la5 flori) pe un peduncul lung; tulpinile sunt lungi (3-3,5 m), ramificate de la baza, acoperite cu peri.

Ipomoea tricolor – frunzele ascutite, scurte, ovat-cordiforme; florile apar de vara pana toamna, dispuse grupate 3-4 flori pe un peduncul, diametrul poate ajunge pana la 9 cm, culoarea pe margine poate fi rosie, albastru, albastru deschis si centru alb sau violet deschis; tulpinile sunt bogate si pot ajunge pana la 3-4 m inaltime.

Ipomoea digitata – este o planta perena, cataratoare, tulpina – groasa, glabra ce poate ajunge la 10 m inaltime, frunzele palmate cu 5-7 lobi, iar florile apar de vara pana la sfarsitul toamnei, colorate in roz, lila, rosu sau alb pe margine si mov sau alb in centru.

Ipomoea arborescens – este un arbore ce poate ajunge pana la 6 m inaltime, cu ramuri pubescente, frunzele ovatecordiforme, pubescente,  florile de culoare alba, ce apar vara (iunie-august).

Ipomoea hederacea – planta pubescenta, infloreste vara-toamna, ajunge la inaltimi de 2-3 m, flori de culoare albastru sau violet pe margine si  alba in centru.

Ipomoea horsfalliae – planta caratatoare ce poate ajunge la 10 m inaltime, se cultiva in spatii ferite de temperaturi scazute (apartamente, sere calde). Infloreste de toamna pana primavara (septembrie-martie), florile au culoarea roz, frunzele sunt palmate, putin ondulate.

Zorele-Ipomoea

Fig. 1 Zorele (Ipomoea purpurea)

Zorele-Ipomoea

Fig. 2 Zorele (Ipomoea purpurea)

Zorele-Ipomoea

Fig. 3 Zorele (Ipomoea purpurea)

Zorele-Ipomoea

Fig. 4 Zorele (Ipomoea purpurea)

Zorele-Ipomoea

Fig. 5 Zorele (Ipomoea purpurea)

Zorele-Ipomoea

Fig. 6 Zorele (Ipomoea purpurea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Zorele (Ipomoea spp.): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii