iul. 14 2019
Paduchele radacinilor de morcov: identificare, combatere
Ordinul: Hemiptera (hemiptere)
Subordin: Sternorrhyncha
Familia: Aphididae
Denumire populara: Afide la morcov; Paduchele radacinilor de morcov
Denumire stiintifica: Pemphigus phenax sin. Pemphigus dauci, Aphioides dauci, etc.
Denumire populara in engleza: Poplar pouch gall aphids
Raspandire: Europa (Polonia, Romania, Germania, Franta, Anglia, etc.) si Asia Mica (Turcia).
Plante atacate/gazda: morcov si gazda primara plop negru (Populus nigra), etc.
Afidele – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) este o insecta periculoasa si prezenta, colonizand agresiv plantele de morcov (coletul, radacina si baza frunzelor, Vezi fig.). Prezenta afidelor la morcov (Pemphigus phenax) afecteaza grav recolta de radacini tuberizate si seminte.
Biologia si descrierea/identificarea paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax):
Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) este o afida ce ataca agresiv plantele de morcov: culturi pentru radacini tuberizate, plante semincere. Acesta este raspandit pe scara larga in numeroase regiuni ale tarii.
Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) are atat exemplare fara aripi (aptere) cat si exemplare cu aripi (aripate):
Exemplarele fara aripi (aptere) ale paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) au cca. 2 mm lungime, culoare galben lamaie-alb acoperita de o secretie ceroasa alba-cenusie, forma globuloasa-ovala, ochii rosii (Vezi fig.).
Exemplarele cu aripi ale paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) au 2,3 mm lungime. Aripile sunt bine dezvoltate, membranoase si transparente.
Ciclul biologic:
Primavara, din ouale de iarna depuse pe plopul negru (Populus nigra) – planta gazda primara apar exemplarele fondatoare (fundatrix – apar din oul de iarna) care se hranesc pe frunzele de plop – la adapostul galelor (basici rosiatice – pe partea superioara a frunzei care la interior cintin afide) si devin adulte. Acestea dau nastere la adapostul galelor de pe frunzele de plop – partenogenetic si vivipar la noi exemplare aripate (acestea colonizeaza rapid noi plante gazda secundare ‚specii de morcov’) sau aptere „fara aripi”.
Incepand cu generatiile urmatoare (lunile mai-august) apar femele aripate, care asigura trecerea/migrarea pe morcov- plante gazda secundare si se inmultesc, dand nastere partenogenetic si vivipar la numeroase generatii aptere (fara aripi) si aripate.
Toamna – ultima generatie de afide va fi sexupara-aripata (se imperecheaza masculul cu femela) va zbura pe plantele gazda primare – plopul negru (Populus nigra) – si va depune pe aceste oul de iarna.
Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta (oul de rezistenta) pe plantele gazda primare (plop negru), dupa care ciclul se reia.
Atacul, semnele atacului (simptome), afectarea plantelor/culturii:
- Atacul incepe primavara, iar afidele de paduche al morcovului (Pemphigus phenax) colonizeaza frunzele plantelor gazda primare‚ plopul negru’ in ale cărui frunze produc gale ‚basici’ rosiatice pe partea superioara a frunzei. In gale afidele se adapostesc si se hranesc sugand sucul celular.
- Exemplarele paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) migreaza pe morcov inteapa si sug sucul celular din organele plantei (frunze- la baza, zona coletului, radacini, Vezi fig.).
- Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe plantele de morcov in zona coletului si pe radacini (Vezi fig.).
- Radacinile atacate/afectate de daunator sunt usor colonizate de ciuperci si bacterii patogene care provoaca boli grave recoltei in depozit (Vezi fig.).
- La plantele atacate radacinile tuberizate raman mici (slab dezvoltate) si sunt de slaba calitate;
- La plantele semincere atacate cresc debile, iar productia de seminte este afectata cantitativ si calitativ.
INSECTICIDE/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea daunatorului: insecticide neonicotinoide utilizate pentru tratarea semintelor, tratamente foliare si aplicate la sol udata cu – udarea prin picurare.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Paduchele radacinilor de morcov: identificare, combatere