Horticultorul.ro

iul. 14 2019

Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax): combatere, descriere, afectarea plantelor

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Sternorrhyncha

Familia: Aphididae

Denumire populara: Afide la morcov – Paduchele radacinilor de morcov

Denumire stiintifica: Pemphigus phenax sin. Pemphigus dauci, Aphioides dauci, etc.

Denumire populara in engleza: Poplar pouch gall aphids

Raspandire: Europa (Polonia, Romania, Germania,  Franta, Anglia, etc.) si Asia Mica (Turcia).

Plante atacate/gazda: morcov  si gazda primara plop negru (Populus nigra),  etc.

Afidele – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)  este o insecta periculoasa si prezenta, colonizand agresiv plantele de morcov (coletul, radacina si baza frunzelor, Vezi fig.).  Prezenta afidelor la morcov (Pemphigus phenax) afecteaza  grav recolta de radacini tuberizate si seminte.

Biologia si descrierea paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax):

Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) este o afida ce ataca agresiv plantele de morcov: culturi pentru radacini tuberizate, plante semincere.  Acesta este raspandit pe scara larga in numeroase regiuni ale tarii.

Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)   are atat exemplare fara aripi (aptere)  cat si exemplare cu aripi (aripate):

Exemplarele fara aripi (aptere) ale paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) au cca. 2 mm lungime, culoare galben lamaie-alb acoperita de o secretie ceroasa alba-cenusie, forma globuloasa-ovala, ochii rosii (Vezi fig.).

Exemplarele cu aripi ale paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) au 2,3 mm lungime. Aripile sunt bine dezvoltate, membranoase si transparente.

Ciclul biologic:

Primavara, din ouale de iarna depuse pe plopul negru (Populus nigra) –  planta gazda primara apar exemplarele  fondatoare  (fundatrix – apar din oul de iarna) care se hranesc pe frunzele de plop – la adapostul galelor (basici rosiatice – pe partea superioara a frunzei care la interior cintin afide) si devin adulte. Acestea  dau nastere la adapostul galelor de pe frunzele de plop –  partenogenetic si vivipar la noi exemplare  aripate (acestea colonizeaza rapid noi plante gazda secundare ‚specii de morcov’) sau  aptere „fara aripi”.

Incepand cu generatiile urmatoare (lunile mai-august) apar  femele aripate, care asigura trecerea/migrarea  pe morcov-  plante gazda secundare  si se inmultesc, dand nastere partenogenetic si vivipar  la numeroase generatii aptere (fara aripi) si aripate.

Toamna – ultima generatie de afide va fi sexupara-aripata (se imperecheaza masculul cu femela) va zbura pe plantele gazda primare – plopul negru (Populus nigra) –  si va depune pe aceste  oul de iarna.

Daunatorul ierneaza in stadiu de ou de rezistenta (oul de rezistenta) pe plantele gazda primare (plop negru), dupa care ciclul se reia.

Atacul, semnele atacului (simptome), afectarea plantelor/culturii:

  1. Atacul incepe primavara, iar afidele de paduche al morcovului (Pemphigus phenax)   colonizeaza frunzele plantelor gazda primare‚ plopul negru’ in ale cărui frunze produc gale ‚basici’ rosiatice pe partea superioara a frunzei. In gale afidele se adapostesc si se hranesc sugand sucul celular.
  2. Exemplarele paduchelui radacinilor de morcov (Pemphigus phenax) migreaza pe morcov inteapa si sug sucul celular din organele plantei (frunze- la baza, zona coletului, radacini, Vezi fig.).
  3. Exemplarele de afide sunt usor vizibile pe plantele de morcov in zona coletului si pe radacini (Vezi fig.).
  4. Radacinile atacate/afectate de daunator  sunt usor colonizate de ciuperci si bacterii patogene care provoaca boli grave recoltei in depozit  (Vezi fig.).
  5. La plantele atacate radacinile tuberizate raman mici  (slab dezvoltate) si sunt de slaba calitate;
  6. La plantele semincere atacate cresc debile, iar  productia de seminte este afectata cantitativ si calitativ.

INSECTICIDE/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  daunatorului: insecticide neonicotinoide utilizate pentru tratarea semintelor, tratamente foliare si aplicate la sol udata cu – udarea prin picurare.

 “Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 2 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 3 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 4 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 5 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 6 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 7 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Fig. 8 Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Afide – Paduchele radacinilor de morcov (Pemphigus phenax): combatere, descriere, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii